Može li reforma primarne zaštite rasteretiti bolnički sustav?

21.10.2022.

19:31

Autor: Margareta Jozinović Vuković/T.V./Dnevnik/HRT

Može li reforma primarne zaštite rasteretiti bolnički sustav?

Može li reforma primarne zaštite rasteretiti bolnički sustav?

Foto: HTV / HRT

Dugo najavljivana reforma zdravstva polako poprima obrise nakon što je prije dva dana u raspravu pušten prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Cilj je imati mlade liječnike, ojačati ulogu domova zdravlja, a time i rasteretiti bolnički sustav. Hoće li u tome i uspjeti?


Specijalistički pregledi kod fizijatra ili okulista u Domovima zdravlja znače još više posla za liječnike, ali ne i kraće liste čekanja, smatra dr. Davorka Došen Mrak, KoHOM.

A takvom izmjenom zakonodavac planira rasteretiti bolnički sustav što se, smatraju u HUBOL-u, neće postići.

- Broj pacijenata koji moraju obraditi premašuju njihove kapacitete i onda ono što ne stignu moraju poslati dalje. Koliko pacijenata neki liječnik može pregledati godišnje? Sigurno ne 3 tisuće, a naši liječnici imaju neki i preko 2 tisuće pacijenata, a optimum bi možda bio tisuću, poručuje Boris Ujević, Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Pa bi ordinacije trebale dobiti pojačanje. Mladi bi liječnici ondje radili pod mentorstvom godinu dana. U liječničkoj komori smatraju da je to još jedna vatrogasna mjera.

- Smatram da je puno bolje da mladi liječnik radi u privatnoj ordinaciji koja je u sklopu javnoga zdravstva i koja će onda bolje motivirati, bolje platiti, sa boljim uvjetima rada, pa ćemo lakše tog liječnika privući za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, smatra dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Uz kontrolu rada liječnika primarne zdravstvene zaštite, HZZO će kontrolirati i pacijente na bolovanju.

- Izabrani liječnik obiteljske medicine jedini je ovlašten procijeniti početak, vrstu i trajanje privremene nesposobnosti za rad, to nisu kontrolori HZZO-a, ako oni to žele uzeti u svoje ruke, super, odlično, neka otvaraju, vode bolovanja, neka ih zatvore, ali mimo mene, poručuje dr. Leonardo Bressan, ordinacija opće medicine.

U resornom su ministarstvu svjesni da postojeći zdravstveni sustav treba mijenjati - organizacijski, kadrovski i financijski.

- Moramo reći za velika izdavajanja iz nacionalnog programa oporavka i otpornosti više od 510 milijuna kuna za specijalizacije, više od njih 460, od toga više od 200 upravo za obiteljsku medicinu. Sve to pomaže da se osnaži obiteljska medicina, kaže Ivana Portolan Pajić, načelnica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva.

Koja je već godinama prepuštena sama sebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!