Petrinja se priprema za dolazak vodenog vala

18.09.2022.

19:30

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT

Rast Kupe na sisačkom području

Rast Kupe na sisačkom području

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na obranu od poplava pripremaju se i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dio nasipa oštećen je u potresu pa su na mjestima gdje se još sanira postavljene boks-barijere. Osim stanovnika uz rijeke, vremenskim neprilikama posebno su izloženi oni koji su u potresu na području Petrinje ostali bez doma.

- Stanovnici Petrinje strahuju od poplava, posebice oni koji stanuju u blizini gradskog kupališta kojem inače prijete poplave, javila je Ruža Ištuk.

Zaobalne vode, dodala je zadaju najveće glavobolje kada su veće kiše. Dobre vijesti stižu s terena - Kupa je usporila iz Karlovca prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Vrhunac koji se očekivao večeras oko 20 sati doći će kasnije - noćas i tijekom sutrašnjeg dana, dodala je.

- Rijeka po satu raste brzinom 4-6 cm, a trenutni vodostaj je oko 790 cm. Prognoze su gore - vodostaj bi mogao biti viši od 820 cm. To sve ovisi o kiši koja danas ide na ruku cijeloj situaciji jer ne pada, rekla je.

Poplava prijeti pa je Mladen Celinić svoj čamac odlučio spasiti na vrijeme. Gospođa Katica veoma je zabrinuta jer jednu je poplavu već doživjela.

- Ne znam što će biti ako dođe do poplave, bit će strašno, rekla je Katica iz Petrinje.

Na nasipima u Brestu i Krnjici koji se saniraju, postavljene su barijere. Pune se boksovi jer vrhunac vodenog vala očekuje se brzo.

- Na nekoliko lokacija imamo nasipe koji nisu završeni, na desnom Petrinjskom nasipu na lokaciji kod mosta Brest i nizvodno na lokaciji Krnjica gdje smo postavili box barijere i djelomično napunili i ostavili, stvorili uvjete većeg vodenog vala da uvijek možemo dignuti na tim potezima, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda.

- Taj val se ipak pomalo razlijeva i ne dolazi u takvom intenzitetu kao što je u početnom periodu očekivano, vjerujemo da će sve proći u redu i mi smo napravili sve pripreme koje su potrebne za eventualne nepogode, rekao je Željko Tonković, v.d. načelnika Stožera civilne zaštite Petrinje.

Od svake jače kiše ne strahuju samo oni blizu Kupe i Petrinjčice nego i stanovnici kontejnerskog naselja. Aleksandra se borila s poplavom u svojoj kupaonici.

- Neke rupice su bile, ali oni kažu to nije od toga, nego od prozora, rekla je Aleksandra koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

I nije jedina.

- Prokisnulo je kroz lamperiju dolje, trenutno sam u 8. mjesecu trudnoće. Strah nas je svake veće kiše zbog toga što ne znamo gdje još može propustiti i u kakvom je stanju kontejner, rekla je Dajana koja živi u kontejnerskom naselju u Petrinji.

Sada se sve što je smočeno ima gdje i osušiti, a što će biti kada dođe zima?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!