18:00 / 30.03.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HTV/HRT/D.S.

Dubrovnik: Prihvaćene izmjene i dopune GUP-a

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Ragionalni dnevnik / HRT

Većinom vijećničkih glasova usvojene su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Dubrovnika. No žustra rasprava nije izostala. Oporba zamjera gradonačelniku što je riječ tek o manjim izmjenama, ističući da na području grada vlada svojevrstan građevinski nered.

Nije preostalo mnogo mjesta na koja se Dubrovnik može širiti. Pa ipak, i na najužim područjima niču nove zgrade, a u izradi je još takvih projekata. Usvojene izmjene i dopune GUP-a megalomanskim bi projektima trebale stati na kraj.

- Novim izmjenama i dopunama GUP-a, koji smo upravo usvojili, smanjili smo katnost, onemogućili gradnju na Pločama sve dok se ne donese konzervatorska podloga, ali smo istovremeno omogućili izgradnju Doma za beskućnike i budućeg azila za životinje. Omogućili smo i legalizaciju ceste do tvrđave Imperial, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.


Uz katnost, snižena je i iskoristivost građevinske parcele, a maksimalna visina objekta određena je na 22 metra, no oporba smatra da se prostorni problemi grada ne mogu rješavati parcijalnim izmjenama, nego novim, cjelovitim planom.  


- Osim nekoliko društveno korisnih projekata koje se ciljano izmijenilo, pristupilo se i pojašnjenju odredbi GUP-a, koje su bile dosta široko pojašnjene, ostavljale su zaista referentima jedan širok spektar mogućnosti i u tom kontekstu je  dobro, međutim, pristupilo se i nekim izmjenama visina objekata, uvjeta građenja itd. koje su zaista selektivno napravljene, bez ikakvog strateškog pristupa i stječe se dojam da se nekima pogodovalo, kazao je gradski vijećnik Maro Kristić (Most).


Gradu kojemu prijeti preizgrađenost, a sami građani sve teže dolaze do vlastitih kvadrata, potrebne su korjenite promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!