23:37 / 28.03.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Utrka za Dubrovnik

Brojni su akteri izborne utrke u Dubrovniku

Brojni su akteri izborne utrke u Dubrovniku

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Aktualni gradonačelnik Dubrovnika protiv bivšeg, Mato Franković i Andro Vlahušić javnosti su najpoznatiji akteri izborne utrke na jugu Hrvatske. Ima i novih lica, uvjerenih da će se probiti u drugi krug.

Iz utrke za dubrovačkoga gradonačelnika povukao se donedavni predsjednik gradskog SDP-a Jadran Barač, nakon što je pritvoren zbog prijetnji susjedu i rođaku. Novi SDP-ov kandidat ujedno je novo lice na dubrovačkoj političkoj sceni.


- Moj program će se bazirati na mladima, na oporavku ekonomije, na poduzetnicima, jer vrijeme je da ovaj grad postane servis građana, a ne servis političke oligarhije, jer građani su ti koji biraju, građani sudjeluju i građani odlučuju, živimo grad, rekao je Ivan Tropan (SDP).


Na lokalne izbore u Dubrovniku Most prvi put izlazi samostalno. Istaknuli su da će na izborima predstaviti i velik broj novih članova.


- Što se tiče našeg programa, on je utemeljen na realnim potrebama građana i odraz je stvarnog stanja gradskih financija, koje su zaista u teškom stanju, tako da će glavne odrednice programa i ono na čemu ćemo inzistirati biti mjere potpore malom i srednjem poduzetništvu, kazao je Maro Kristić (Most).


Od aktivista do stranke, Srđ je Grad prvi je put ponudio svog kandidata na izborima. Podržala ih je i politička platforma Možemo!. 


- Donosimo zelene politike, dostupno stanovanje, kao i transparentnost proračuna. Želimo svim građanima osigurati dostupne i učinkovite javne usluge, kao i sudjelovanje u donošenju odluka, smatra Đuro Capor (Srđ je Grad).


Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na izbore izlazi kao čelnik platforme "Dubrovnik naš Grad". 


- Dubrovnik se nalazi u najtežoj zdravstvenoj, gospodarskoj i socijalnoj krizi od Domovinskog rata. Protekle godine imali smo katastrofalne turističke rezultate, a za ovu godinu se uopće nismo ozbiljno pripremili. Dubrovniku treba čovjek koji ima dokazane rezultate, kazao je Vlahušić. 


Među kandidatima su se ponovno našli i Pero Vićan, čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora, te Željko Raguž iz Dustre. 


Aktualni gradonačelnik Dubrovnika, HDZ-ov Mato Franković, svoju kandidaturu nije želio komentirati. Adute je odlučio čuvati za službenu predizbornu kampanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!