Eskalacija sukoba zbog izgradnje luke u uvali Mrtvaška

20:03 / 13.06.2022.

Autor: Elvira Dizdarević/Dnevnik/P.F./HRT

Eskalacija sukoba zbog izgradnje luke u uvali Mrtvaška

Eskalacija sukoba zbog izgradnje luke u uvali Mrtvaška

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči početka špice turističke sezone na otoku Lošinju dogodila se eskalacija sukoba zbog izgradnje luke u uvali Mrtvaška. Mještani otoka Ilovika, koji se već sedam mjeseci bune protiv izgradnje, jutros su automobilima zatvorili pristupnu državnu cestu i tako spriječili dolazak bagera i rušenje mola. Umiješala se i policija, a u naguravanju je bilo i ozlijeđenih.


U uvali Mrtvaška jutros je bio kaos. Mještani Ilovika ponovno su pokušali spriječiti radove na dogradnji luke i pri tom se sukobili s policijom. Dvije su žene ozljeđene i prevezene u riječku bolnicu, a dio prosvjednika završio je u pritvoru.

- Tužan dan za cijeli Ilovik. Pola sela je privedeno, uhićeno posve neopravdano. Niti su pružali otpor, niti remetili javni red i mir. Ovo je jedan tragičan i loš završetak ove sage o Mrtvaškoj, izjavila je predsjednica Mjesnog odbora Ilovik
Jadranka Capan Matas.

Mještani prosvjeduju mjesecima jer su, kažu zbog projekta u potpunoj izolaciji. Do Lošinja im zbog radova na novoj luci, umjesto 8 treba 40 minuta. Otežana im je opskrba, a pate i iznajmljivači.

- Žao mi je da je do toga došlo, da se nije htjelo razgovarati i da se ne dogovara kako funkcionirati u zoni gradilišta, nego se ide ovakvim nasilnim metodama koje neće donijeti ništa dobro, rekao je primorsko goranski župan Zlatko Komadina.

No mještanima nijedna ponuđena opcija ne odgovara. Žele brodsku liniju tijekom trajanja radova i izmjenu projekta kako bi u novu luku i dalje mogli pristajati svojim barkama. Mještanke koje su zatražile liječničku pomoć, dobro su i puštene su kući, kažu u KBC-u Rijeka.

U popodnevnim satima i 11 privedenih pušteni su iz policije.

Policija o incidentu

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćeno je da je u 6.12 primiljen zahtjev za intervencijom zbog parkiranog osobnog vozila, koje je blokiralo cestu i onemogućavalo prometovanje.

Policija je, osim vozila, zatekla i više građana, koji su onemogućili redovno odvijanje prometa te je privedeno 11 osoba, a zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja bit će provedeno kriminalističko istraživanje.

Navode da su ozlijeđene dvije žene, koje su ometale rad policije te je nad njima uporabljena minimalna tjelesna snaga, zbog svladavanja otpora osobe koja se privodi. Jedna žena je tijekom postupanja pala i ozlijedila se, dok je drugoj pozlilo te su obje prevezene u bolnicu, a osobno vozilo koje je blokiralo promet premješteno je u 12.10.

Javnost će o privedenim osobama biti obaviještena nakon provedene istrage, dok će se u vezi s uporabom sredstava prisile provesti uobičajeni postupak, izvijestili su iz policije.

Projekt dogradnje luke Mrtvaške

Projekt je vrijedan 80 milijuna kuna, provodi ga Lučka uprava Mali Lošinj, a brodovi zbog radova plove dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja, umjesto kao prije, od Ilovika do Mrtvaške, čemu se Ilovčani protive.

Predsjednica Mjesnog odbora Ilovika Jadranka Matas izjavila je Hini da je da je jutros nekoliko desetaka Ilovčana, nakon što su doznali da će biti uklonjena njihova vozila i onemogućeno pristajenje njihovih brodica uz postojeći mul, došlo svojim brodicama u Mrtvašku. Osiguranje im je onemogućavalo iskrcavanje, ipak su se iskrcali, potom je došla policija i počela naguravanje u kojemu su ozlijeđene dvije žene, ustvrdila je i dodala da su vozila sada uklonjena te da je na mulu zabranjen pristup brodicama mještana. 

Iz Mjesnog odbora Ilovika naglašavaju da su mještani izloženi teroru lokalnih vlasti te fizičkim napadima policije i uhićenjima, u naporima da spase otok i život na njemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!