Mrlje u moru kod Omišlja i Njivica; LNG terminal: Riječ je o cvjetanju mora

23.02.2023.

17:11

Autor: Blanka Kukec, Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/HRT/Hina

Uvala Pesja

Uvala Pesja

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

U moru nedaleko od Omišlja i Njivica na Krku primijećene su mrlje na koje su medije jutros upozorili predstavnici Udruge "Eko Kvarner". Naša riječka ekipa obišla je to područje i nije uočila onečišćenje. Iz obližnjeg LNG terminala u Omišlju kažu - riječ je o cvjetanju mora.

Jučerašnje snimke pokazao nam je predsjednik Udruge "Eko Kvarner" Vjeran Piršić. Naše kamere danas bilježe čisto more.


- Sa sigurnošću možemo reći, uljnog onečišćenja nema, a ovo što je boja bila zelenkasto-smećkasta upućuje, ne govorim da je, ali upućuje kao da je cvjetanje mora. Je li moguće cvjetanje mora u veljači? Pa sigurno da je malo prenizak datum, kolokvijalno rečeno, ali isto tako moramo reći da su i temperature bile visoke. Ponavljam, ne govorim da je onečišćenje mora od cvjetanja mora, nego sliči na, kaže Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.


Budući da je u blizini terminal za ukapljeni prirodni plin, tražili smo odgovor tvrtke LNG Hrvatska.


- Lučko područje Terminala, kopneni i morski dio, redovno se obilazi svakih nekoliko sati te unutar njega nisu primijećena onečišćenja mora. (...) Fotografija koja se objavljuje na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi Terminal, preuzeta je s aplikacije Google Mapsa i nastala je u vrijeme prirodne pojave cvjetanja mora koja se pojavljuje u određeno doba godine, stoji u odgovoru.

Piršić je rekao za Hinu da je od četiriju fotografija koje je poslao medijima riječ o dvije starije fotografije s Google Mapsa, ali dvije fotografije na kojima se vidi onečišćena površina mora iz blizine su od jučer. Na jednoj je, dodao je, more i obala na dnu omišaljskog zaljeva, na drugoj pogled na more i Janafove spremnike, također s omišaljske strane, a na objema se na površini mora vide nakupine neke tvari.


U Udruzi "Eko Kvarner" postavljaju pitanje je li itko ikada zabilježio cvjetanje mora u veljači, a ako je doista riječ o cvjetanju mora - tko je to potaknuo i zašto takvih pojava nema u drugim dijelovima sjevernog Jadrana. Piršić kaže da je sličnih pojava bilo i kod jednog LNG terminala na talijanskoj obali Jadrana te kako su talijanski biolozi pretpostavljali da se to događa zbog grijanja mora u procesu plinofikacije i upotrebe klora.


- Ono što se meni osobno čini je da smo mi ovdje svjesno žrtvovani. Ovo što se događa na Urinju i u rafineriji i u Termoelektrani i ovo s LNG-jem, očito da smo mi prihvatljiva kolateralna žrtva za interese velikih kompanija za energetska fosilna goriva, kaže Piršić.


Podsjetimo, u moru ispred HEP-ove Termoelektrane i rafinerije nafte na Urinju u Kostreni nedavno su uočene naftne mrlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!