12:56 / 02.06.2021.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ne smiruju se strasti oko izbornih rezultata u Istri

"Radi se o manipulaciji i pritisku na izborna tijela"

"Radi se o manipulaciji i pritisku na izborna tijela"

Foto: dnevnik u podne / HRT

U Istri ni treći dan nakon izbora ne smiruju se strasti oko izbornih rezultata. Nakon što je SDP-ov protukandidat za župana Daniel Ferić zbog samo 54 glasa razlike i većeg broja nevažećih listića zatražio provjeru rezultata, naposljetku se oglasio i vrh IDS-a.

Isprva Boris Miletić nije ništa komentirao, silenzio stampa u IDS-u trajao je dva dana, izvijestio je Marko Percan u podnevnom Dnevniku HTV-a. 

- Danas su se napokon oglasili, no nije se dogodilo ništa revolucionarno. Boris Miletić istaknuo je da je na ovim izborima IDS osvojio pet gradova i mjesta župana i da su izbori gotovi. Osvrnuo se i na svoj mandat koji je dao na raspolaganje, kaže da tijela stranke nisu još o tome odlučivala. Što se tiče inicijative gospodina Ferića o ponovnom prebrojavanju glasova, Boris Miletić kaže da je to njegov pokušaj da izvrši pritisak na izborna tijela i da je to nedopustivo.

- Nastavno na temu koju potencira moj protukandidat gospodin Ferić, želim glasno i jasno kazati da se radi o pritisku na izborna tijela. Njegova argumentacija temeljena na broju nevažećih listića je čista manipulacija. Nevažećih listića je bilo u svim općinama, gradovima i županijama, izjavio je Boris Miletić, predsjednik IDS-a i izabrani istarski župan.

Izvanredna presica Ferića

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić, na izvanrednoj konferenciji za novinare današnje Miletićeve prozivke kako Ferić "vrši očiti pritisak na izborna tijela", ocijenio je potpuno promašenim.

- Smatram vrlo licemjernim od Miletića da me se proziva da vršim pritisak na izborno Povjerenstvo, samo zato što koristim zakonom zajamčeno pravo da tražim na uvid izborni materijal nakon što je u Istri zabilježeno više od dvije tisuće nevažećih listića. IDS je isto zatražio uvide u birački materijal u Umagu, Fažani i Puli, a mene proziva za licemjerstvo, izjavio je SDP-ov Ferić na izvanrednoj konferenciji za novinare komenitirajući današnje prozivke Miletića.

Ponovio je kako je SDP zatražio uvide u pojedina gradska i općinska izborna povjerenstva odakle su dobili brojne dojave o nepravilnostima te je na više od 20 tisuća izborna listića u jedanaest izbornih povjerenstva, zabilježene nepravilnosti odnosno; "praktički u svima gdje upravo IDS obnaša vlast". 

- Najčešće se radi o nepravilnostima gdje se glasački listić s mojim zaokruženim rednim brojem našao na kupu listića mog protukandidata. Druga velika nepravilnost odnosi se na to da biračka mjesta nisu poštovala odluku Ustavnog suda, koja govori i upućuje da, ako je na glasačkom listiću nedvojbeno utvrđena jasna volja birača, da se radi o važećem listiću neovisno o tome da li je birač šarao po tom listiću, naglasio je SDP-ov Ferić.

Dodao je da ima povjerenja u pravi sustav te kako je siguran da će uvažiti njegove argumente.

- Nama je sutra novi radni dan, nama pobjeda ili gubitak na ovim izborima nije pitanje bit ili ne biti. Ja praktički nemam nikakvu stranačku funkciju, nikome ne moram polagati računa za razliku od drugih. Politička karta Istre se u svakom slučaju promijenila na bolje, zaključio je Danijel Ferić.

Bassanese: Ako se utvrdi da je došlo do nekih nelogičnosti, SDP će tražiti mogućost ponavljanja izbora

Umaški gradonačelnik i šef SDP-ovog izbornog Stožera u Istri Vili Bassanese kazao je kako se nada da će se za četiri godine izborni materijal čuvati na jednome mjestu, a ne po općinama i gradovima.

- Izraz volje birača su ispravni rezultati. Mi samo to tražimo, no na 41 izbornom mjestu postoji velika mogućnost da izborni rezultati nisu takvi, i mi zato tražimo korekciju. Tražimo ponovno prebrojavanje glasova, što je logično, poručio je Bassanese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!