13:18 / 14.08.2018.

Autor: HRT

Gajnik: Učinili smo sve što smo mogli

-

-

Foto: - / -

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije potvrdio je kako Zaprešiću nedostaje liječnika.
Još se čeka inspekcijski nalaz koji bi trebao pokazati je li bilo propusta u radu Hitne pomoći u Zaprešiću kada je prije dva dana na ulici umro 21-godišnjak. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik tvrdi da se postupalo prema pravilima struke i da su djelatnici Hitne napravili sve da spase mladića. 

Gajnik je ustvrdio da je Hitna pomoć u slučaju smrti mladića u Zaprešiću postupila apsolutno po pravilima struke te ponovno upozorio na nedostatan broj timova Hitne pomoći kojima raspolaže Zagrebačka županija.

"Pedeset timova smo tražili, nismo ih dobili. Ja ne znam koje činjenice bih trebao dalje reći da potkrijepim da smo mi svjesni problema. Ako kažem da plaćam šest doktora više za ova dva grada od onog broja što mi plaća HZZO, da li smo mi svjesni u čemu je problem? Da li ja mogu prmijeniti mrežu hitne medicine, koju je donio ministar - ne mogu! Dakle, sve što smo mogli, poduzeli smo", rekao je.

- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Zagrebački župan: Niz godina upozoravao sam Ministarstvo zdrvstva
Karačić: Greška je svakako u procjeni
- Šota: Problem je u zakonu i kompetenciji tima T2
- Ministarstvo: Županijski ZHM od 2016. nije tražio nove timove  
Kujundžića pitali za ostavku, evo što je odgovorio

"Imam potrebu i kao ravnatelj, kao roditelj, kao čovjek i susjed izraziti sućut obitelji preminulog mladića. Ovih je dana velika povika na hitnu medicinu. Smatram da smo postupili prema pravilima struke i da smo napravili sve i više da spasimo mladi život, no nismo uspjeli. U svim gradovima Zagrebačke županije, osim Velike Gorice, imamo samo po jedan tim u službi. Ekipa koja je izašla prva na teren bio je tim saniteta koji u teoriji nije bio ni dužan izaći. Međutim, pokušali smo i tako spasiti život. Izašli su u vozilu za hitnu medicinu koje je potpuno opremljeno, ali prilikom dolaska na mjesto pružanja pomoći više nisu bili uočljivi nikakvi znakovi života", rekao je Gajnik.Zagrebačka županija, iako veliki dio svojih sredstava ulaže u  hitnu medicinu, ne može mijenjati mrežu hitne koja je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, istaknuo je Gajnik.

Županija je, kaže, u prošle četiri godine kupila 40 vozila i opremu za Hitnu pomoć te neprekidno ulaže u opremu i edukaciju ljudi. No područje Zaprešića koje ima 60 tisuća stanovnika ima samo jednog doktora u smjeni, pa Zavod  plaća još tri doktora jer su svjesni da im jedan tim nije dovoljan. "Plaćamo tri doktora za Zaprešić i tri doktora za Samobor. Županijski zavod iz svojih sredstava još daje 1,2 milijuna godišnje da bi plaćao timove Hitne", rekao je.

Objasnio je da ne mogu platiti rotaciju jer da bi imali dva doktora u smjeni trebalo bi im deset timova, kao u Velikoj Gorici. Zaprešić i Samobor, kao najkritičniji dijelovi u zagrebački Županiji, za povećanje broja timova s pet na deset trebali bi šest milijuna kuna godišnje.

Županija je 2013. tražila 50 timova i tom zahtjevu nije u potpunosti udovoljeno. Ugovorili smo 2016. 45 timova s tim da su dotad imali 30 timova, no problem je ostao najgušći teritorij na kojemu se nalazi najprometniji granični prijelaz Bregana, aerodrom, puno staračkih domova koji traže svakodnevne intervencije.

"Ne možemo raditi s ovim brojem timova i mi smo toga svjesni", ističe.
Na opasku iz Ministarstva zdravstva da nove timove nisu tražili od 2016., Gajnik odgovara da će ako je potrebno, svaki dan dvaput pisati Ministarstvu.

Ne zna je li riječ o novcu ili nečem drugom, no ponavlja da su iz Županije tražili nove timove Hitne i dostavljali elaborate i u Zavod za hitnu medicinu i u Ministarstvo. "Tražit ćemo ponovno i nadam se da ćemo i dobiti još timova", izjavio je Gajski koji nije želio komentirati da li se sada prebacuje odgovornost između Ministarstva zdravstva i županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Upitan za inspekciju koja im je jučer stigla iz Ministarstva zdravstva, rekao je da je nalaz pri kraju te da prema njegovim saznanjima nije došlo do propusta.
"Stalno ponavljam - imamo jedan tim hitne u Zaprešiću, nemamo drugog doktora, koji je to bio propust ako je taj tim išao spašavati jedan drugi život", upitao je. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!