Generacijama dio maturanata ide u Grčku, no ove godine dobivaju dodatne upute

17.08.2023.

19:25

Autor: Irena Košar/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Prije nemilih događaja u Grčkoj mnogi su učenici uplatili maturalno putovanje u tu državu. Generacijama dio maturanata odlazi upravo u Grčku, no ove godine zbog cjelokupne situacije uoči puta dobivaju dodatne upute. Za sada nema preporuke za zabranu putovanja.

Grčka je oduvijek bila mamac za mnoge maturante. No nakon nedavnih događaja ministar obrazovanja otkriva da ga je već jedna škola kontaktirala vezano za maturalno putovanje. 


- Za sada nemamo preporuku da bismo trebali izaći van i objavit da se zabranjuju putovanja u Grčku. Ja se nadam da će sve proteći u najboljem redu, nadam se i to ćemo apelirati da tko god ide u Grčku, a pogotovo maturanti da nema nekakvih provokacija i slično te da se ponašaju dostojanstveno, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


Putovanja su odavno organizirana, ravnatelji ne očekuju probleme.


- Odabrali su maturalac još u rujnu prošle godine, na početku školske godine, kada se i biraju i unose u kurikulum svi izleti, maturalci, sva putovanja, sve izvanučioničke nastave. Tada je i odabrana i ova destinacija za maturalac, to nije prvi put da učenici putuju u Grčku, kaže ravnatelj I. tehničke škole Tesla u Zagrebu Vjekoslav Ditrih.


Neki su već i obavili razgovore s učenicima i roditeljima, a neki će to učiniti prije putovanja. Važno je ne provocirati. 


- Nakon nemilog događaja u Ateni koji je bio izazvan od strane navijača, kontaktirani su roditelji putem maila. U tom mailu posebno je naglašeno da učenici ne smiju na putovanje nositi nikakva obilježja navijačkih klubova niti hrvatske reprezentacije te da se moraju ponašati pristojno, rekla je Helena Strugar, profesorica povijesti u zagrebačkoj Gimnaziji Lucijana Vranjanina.


- Učenici putuju 26. kolovoza, sljedeći tjedan ćemo poslati uputu da učenici ne ističu nikakve klupske i nacionalne simbole, da se dostojanstveno ponašaju, da mirno provedu svoj maturalac i da uživaju u njemu, navodi ravnatelj Ditrih. 


Učenici znaju pravila ponašanja i sigurni smo da nikakvih problema neće biti, ističu u školama. Uostalom, informirani su, idu se onamo zabaviti, vidjeti nešto novo, ali i napuniti "baterije" za obveze koje ih čekaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!