14:13 / 19.02.2022.

Autor: V.G./HRT

Grbin: Kriminalna organizacija vratila se starim navikama

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP Peđa Grbin komentirao je najnoviju akciju USKOK-a i DORH u kojoj je jutros uhićen ministar Darko Horvat.

- Danas je nakon više od 20 godina uhićen član Vlade RH. Danas je nakon više od 20 godina uhapšen ministar koji obnaša dužnost zbog onog što je napravio kao član Vlade. Ne bilo koji ministar. Ministar koji nije napravio ništa da pomogne ljudima Zagreba i Banije da se obnove njihove kuće. Ministar koji sigurno nije zadužio nikoga ni u Zagrebu niti na Baniji, ali ministar koji je očito nečim zaudžio Plenkovića da ga i dalje drži u Vladi. Ako je ikada bio trenutak da se postupa promptno i da se ta situacija riješi, onda je danas, poručio je Grbin.

- Pitam vas, kako je moguće da ministar koji je u policiji, koji daje iskaz, u danima koji su pred nama poduzme bilo što kako bi se njegov posao, koji je jedan od najvažnijih u ovom trenutku u Hrvatskoj, mogao raditi bez problema? Umjesto toga imamo bahatost premijera. Imamo diktatorske manire jednog čovjeka kojemu najviše smeta što je netko upropastio njegov odličan tjedan i ne daj Bože uznemiravao ga u subotu ujutro. Povrh svega, od stranke od koje smo ovo već vidjeli, vidimo pokušaj uplitanja DORH-a i pravosuđa u ovu priču. To je skretanje fokusa, to je ono što je Plenković pokušao napraviti, ali mi to nećemo dopustiti, rekao je.

- Već sljedeći tjedan će se sazvati Odbor za pravosuđe i unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. HDZ će morati dati odgovor pristaje li na takvo sazivanje. Tamo DORH mora dati odgovor na sva pitanja, ali mi danas moramo govoriti o nečemu drugom - kriminalna organizacija se vratila starim navikama. 

- To nije demokracija, nego ulazak u diktaturu, a Hrvatska to nije i ne smije biti. Ovo je situacija u kojoj prvo odlazi Horvat jer ne može raditi svoj posao, a nakon toga odlazi Vlada i mandat se vraća građanima koji trebaju odlučiti tko treba voditi Hrvatsku jer Hrvatskom se nakon ovakve situacije bez radikalnog reza više ne može dogoditi ništa dobro. Ovo treba završiti čim prije i to je odgovornost jednog čovjeka - Andreja Plenkovića, poručio je predsjednik SDP-a.

Uputio je pitanje čime je Horvat zadužio Plenkovića da ga premijer štiti budući da ga nije razriješio dužnosti.

Grbin je komentirao i to što će Hrvatska moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, rekavši da je Plenković "puzio po Bruxellesu" da popravi ono što je Horvat "zeznuo".

- Ovo je trenutak da ta priča prestane, da se mandat vrati građanima i da oni odluče u kojem smjeru idemo dalje. Ako je istina da se ovdje radi o još jednom ministru, potpredsjedniku Vlade i bivšem ministru, o državnom tajniku i o ravnateljici jedne uprave, pa što je to? Doslovno je pola Vlade u postupku zbog činjenja kaznenih djela. Tko može u ovome trenutku reći da upravlja državom?, upitao je Grbin.

Dodao je da "sada treba spasiti puno više - funkcioniranje države", a to smatra mogućim jedino kroz izbore.

- Mi u srijedu (u Hrvatskom saboru) imamo raspravu o opozivu ministra Horvata. Tu je i situacija s ministrom Ćorićem za kojeg su izišli dokumenti, ne samo iskazi, da je debelo upleten u korupcijske afere koje za posljedicu imaju to da je svima skuplji račun za struju. Za Plenkovića je to 'business as usual'. Ako je to tako, onda Hrvatska više nije država, onda je propali projekt, a to nikada nije bila, i to nikada neće biti, zaklkučio je Grbin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!