Mrak Taritaš: Obnove neće biti bez suštinskih promjena

12.01.2023.

12:03

Autor: HINA/HRT/A.S.

Mrak Taritaš o rekonstrukciji Vlade

Mrak Taritaš o rekonstrukciji Vlade

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš ustvrdila je, nakon što je premijer Plenković najavio da će Branko Bačić biti novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, da obnove neće biti bez suštinskih promjena i najavila interpelaciju u Saboru.

Mrak Taritaš je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocijenila da je Plenković odlučio na čelo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine staviti Bačića kako bi pokazao da je HDZ-u obnova izuzetno važna, ali bez suštinskih promjena i promjene načina funkcioniranja obnove neće biti.

Stoga je najavila da će u Hrvatski sabor uputiti interpelaciju o radu Vlade vezano uz obnovu, u kojoj će tražiti da Vlada svaka tri mjeseca Saboru uputi izvješće o stanju obnove.

- Ako vladajući prihvate taj zaključak iz interpelacije - onda postoji malo svjetlo na kraju tunela da će se obnova ubrzati. Ako ne prihvate, to samo znači da će se pričati, a neće se raditi, poručila je.

Sramota Plenkovića i njegove Vlade zove se obnova koje nema, kaže Mrak Taritaš i dodaje kako je i Zagreb je nakon potresa ostao ispod radara jer obnove nema.

Upitana može li Bačić pokrenuti promjene u obnovi bolje od Ivana Paladine, ocijenila da on to može napraviti neusporedivo bolje, no da je Plenkoviću doista bilo stalo do obnove onda Paladina ne bi tamo "sjedio" deset mjeseci.

- Sve dok je premijeru obnova dosje, od stvarne obnove neće biti ništa. Iza obnove su ljudi, to nije dosje, upozorila je.

Zamoljena za komentar smjene ministrice EU fondova i regionalnog razvoja Nataše Tramišak, Mrak Taritaš je odgovorila kako je očito da ju je Plenković već prije odlučio smijeniti, a sada je iskoristio priliku.

- Vrlo je neobično da smjenjujete ministricu koja ima rezultate, a o kojoj ljudi koji s njom rade kažu da radi 'by the book', kazala je.

Smatra kako je smjena Tramišak rezultat borbe različitih frakcija unutar HDZ-a, ali to država ne bi trebala osjetiti jer je to ministarstvo izuzetno važno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!