Grbin: Zar je realno da u zemlji gdje stručnjaci rade transplantacije srca ne mogu napraviti prekid trudnoće

16:44 / 16.05.2022.

Autor: Oporbeni zarez/V.K./Hrvatski radio/HRT

Peđa Grbin, predsjednikSDP-a

Peđa Grbin, predsjednikSDP-a

Foto: HTV / HRT

Ustavni je sud odlučio da nijedno referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, u emisiji Oporbeni zarez rekao je kako je on očekivao takvu odluku, no, kako kaže, ne znači da moramo šutjeti o toj odluci, u svemu što vidimo da je loše uz "ogradu” da vidimo samo ono što je Ustavni sud danas objavio kao priopćenje, a za detalje ćemo morati pričekati da se objavi cijela odluka sa svim izdvojenim mišljenjima.


Oporbeni zarez

Oporbeni zarez

Foto: HTV / HRT

- Bojim se da je Ustavni sud, a blag sam, pretjerao, rekao je Grbin.

- Odluke Ustavnog suda i kada se ne slažeš s njima, moraju se poštovati. Plenković i Jandroković su dali palac dolje vladavini prava i pokazali su da ono što je Plenković izjavio jednom u Saboru, da on može što hoće, to je njegov modus operandi, da mu nije važno kakvi su zakoni i što će to donijeti s obzirom na njegov rad ili nerad, istaknuo je.

Stav je da nisu potrebne dodatne podjele u društvu koje bi rasprava o Zakonu o medicinskom zakonu prekinute trudnoće izazvala.

Grbin je negodovao i rekao kako Sabor koji je jučer bio pokrovitelj manifestacije u Bleiburgu, govori da se neke teme neće dodirnuti jer se stvaraju podjele u društvu.

- Nije im bio problem ukidati blagdane, a ni donositi zakon o porezu na dohodak koji je honoriran samo za bogate. Tu kada rade podjele, to je u redu, ali kada njima ne odgovara tema, onda je sve o.k., rekao je Grbin.

- Naš prijedlog zakona predstavlja odluku Ustavnog suda, ali on štiti što je nama u SDP-u ključno, a to je pravo žene na izbor. Naš prijedlog zakon regulira, modernizira, u Zakon donosi nešto što je plod rada medicine u zadnjih 40 godina i unapređuje ga, ističe.

- Nema razloga da se ovaj Zakon ne donese, osim političke odluke, odnosno činjenice da se HDZ unutar sebe ne može dogovoriti, a posljedica je da pate žene u Hrvatskoj, rekao je Grbin.

Nakon što je Sabor odbio ovaj prijedlog Zakona, lijeva oporba najavljuje inicijativu za eksplicitno unošenje prava žene na izbor u Ustav.

- Žene moraju imati pravo na izbor i slobodu kada se odlučuje o njihovom tijelu. One su jedine koje trebaju donijeti tu odluku. To smo pokušali urediti zakonom, ali nismo dobili potporu vladajuće većine, rekao je i dodao kako u našem društvu 80 posto građana smatra da bi žena trebala imati pravo na izbor, i toliko o podjelama.

- Kada me pitate u kom smjeru sve ovo treba ići, onda ukazujem na Ustav Republike Slovenije, a to je garantiranje ženina prava na izbor, naglasio je.

Grbin govori da imaju način kako bi se osigurala edukacija mladih, ali ne u trenutku kada je trudnoća ovdje i žena mora odlučiti hoće li je prekinuti ili neće, edukacija se provodi prije toga, govori.

- Edukacija se može vršiti kroz obrazovni sustav, putem zdravstvenog i građanskog odgoja. SDP to zagovara godinama i nailazi na brojne prepreke upravo ovih koji danas žele onemogućiti ženama da odlučuju o svom tijelu, naglasio je Grbin.

Na pitanje je li poraz države koja ne može pomiriti pravo žene i pravo na priziv savjesti liječnika, Grbin je rekao da je to najveći poraz.

- Postavljam pitanje je li realno da u zemlji čiji stručnjaci mogu napraviti transplantaciju srca nema stručnjaka koji mogu napraviti prekid trudnoće, istaknuo je.

Opširnije u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!