"Priziv savjesti treba postojati, ali ne smije ugrožavati pravo na zdravstvenu uslugu"

16.05.2022.

10:06

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu

Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu

Foto: Studio 4 / HRT

Priziv savjesti može i treba postojati, ali nikako ne smije ugrožavati pravo na zdravstvenu uslugu, rekla je Sunčana Roksandić, profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 komentirajući slučaj Mirele Čavajde i prijepore oko prekida trudnoće i priziva savjesti koje je taj slučaj otvorio.

Roksandić je rekla da pravo na priziv savjesti liječnika i pravo trudnice na zdravstvenu uslugu nisu isključivi. 


- Jasno je da liječnici imaju pravo na priziv savjesti i ne moramo se toga bojati, poručila je.


Dodala je da je to u redu dok god je to pravo ograničeno - što jest.


- Pravo na zdravstvenu zaštitu ima prednost u organizaciji pružanja zdravstvene zaštite sigurno po svim pozitivnim propisima, rekla je Roksandić.


Roksandić je rekla i da se liječnici ne mogu pozvati na priziv savjesti ako je život osobe koja je pred njima ugrožen ili postoji opasnost od trajnog narušenja njezina zdravlja.


Također je rekla da svaka ustanova koja je akreditirana za obavljanje određenih zahvata te zahvate organizacijski mora pružiti.


- Ne moramo se bojati priziva savjesti. On može i treba postojati, ali jednako tako nikako ne smije ugrožavati pravo na zdravstvenu uslugu. Prema tome, zdravstvena usluga se mora tako dogovoriti i organizirati unutar same ustanove da je ja, recimo, ili bilo koja druga pacijentica dobije, poručila je Roksandić.


Naglasila je i veliku važnost informiranog pristanka, rekavši da su liječnici po našim pravilima dužni obavijestiti pacijenta na što sve ima pravo i kako ostvariti svoja prava iz zdravstvenog osiguranja.


Roksandić je također rekla da joj se, prema onome što je javno poznato, čini da Čavajda nije bila na vrijeme obaviještena o svim pravima koje ima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!