19:51 / 06.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Grlić Radman: I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Olivier Matthys / REUTERS

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Bruxellesu da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU-a i NATO-a.

- To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva, rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a. Istaknuo je da to snažno podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku obranu i žrtve.

Ministri vanjskih poslova 30 država članica NATO-a razgovarat će večeras i sutra o daljnjoj pomoći Ukrajini, slanju protutenkovskog oružja, protuzračnih sustava, o kibernetičkoj pomoći i opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji.

U četvrtak će im se pridružiti ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba koji će ih izvijestiti o posljednjem razvoju događaja, uključujući i o pregovorima između Kijeva i Moskve. Na sastanku će također sudjelovati i Finska, Švedska, Gruzija i Europska unija, kao i partneri azijsko-pacifičkog područja Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da je NATO spreman primiti u članstvo Finsku i Švedsku ako one to zatraže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!