19:19 / 06.04.2022.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Sastali se ministri NATO-a: najveće demokracije svijeta zbijaju redove

Antony Blinken i Jens Stoltenberg

Antony Blinken i Jens Stoltenberg

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

U Bruxellesu su se večeras okupili ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a, uključujući američkog državnog tajnika Blinkena, te predstavnici nekoliko država izvan saveza. Očekuje se obraćanje ukrajinskog ministra vanjskih poslova. Glavna tema je dodatno naoružavanje Ukrajine. 

Kako je u središnjem HTV-ovom Dnevniku javila Jasna Paro, ministri očekuju da bi kroz nekoliko tjedana Rusija mogla pokrenuti novu veliku vojnu ofenzivu na istoku i jugu Ukrajine. Razgovarat će se o dostavi nove pošiljke oružja, streljiva i goriva, ali i medicinske pomoći kako bi se Ukrajina mogla oduprijeti. 


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nije htio precizirati o kojem se oružju radi, ali je rekao da Ukrajina treba sofisticiranije oružje nego što je do sada dobivala, i ne samo obrambeno oružje. Neke zemlje su već sad najavile dodatnu vojnu pomoć, SAD je najavio novu pošiljku oružja u vrijednosti od 100 milijuna dolara, a Češka je prva zemlja saveznica koja je Ukrajini poslala tenkove.


Večeras će na radnoj večeri o međunarodnoj sigurnosnoj situaciji sudjelovati i nekoliko država koje nisu članice NATO-a - Finska, Švedska, tu je gruzijski ministar, ukrajinski ministar obratit će se videovezom, a tu su i četiri azijsko-pacifičke zemlje - Južna Koreja, Japan, Australija i Novi Zeland. Već sama ta činjenica pokazuje koliko je visoka zabrinutost za mir u svijetu, a vidimo i da najvažnije i najveće demokracije svijeta zbijaju svoje redove, javila je Paro. Četiri azijsko-pacifičke zemlje i NATO zabrinuti su i stajalištem Kine koja još uvijek politički podržava Rusiju i nije osudila agresiju.


Ministri će razgovarati i o pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i BiH, koje su direktno ili indirektno izložene negativnim političkim utjecajima Kremlja.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je najavio da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU-a i NATO-a.


To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva, rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak.


Istaknuo je da to snažno podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku obranu i žrtve.

Glavni tajnik Stoltenberg rekao je da se treba pripremiti na dugotrajni rat.


- Ne vidimo naznake da Putin mijenja svoju namjeru nadziranja cijele Ukrajine i novog kreiranja međunarodnog poretka. Zato moramo biti dugotrajno spremni, pomagati Ukrajini, održati sankcije i jačati naše obrambene sustave i snage za odvraćenje. Jer ovo može dugo trajati i mi moramo biti spremni za to, rekao je Stoltenberg.


- Mi smo spremni učiniti tri stvari ako Rusija odlučiti nastaviti ovu užasnu agresiju na Ukrajinu. Prvo - nastavit ćemo podržavati ukrajinske partnere, drugo - poduprijet ćemo sankcije protiv Rusije i treće - nastavit ćemo jačati borbenu spremnost NATO-a radi zaštite svih zemalja članica, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!