Antikorupcijsko vijeće saslušalo bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika Dragana Kovačevića

06.10.2022.

19:23

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Antikorupcijsko vijeće

Antikorupcijsko vijeće

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Dva i pol sata članovi Antikorupcijskog vijeća, radnog tijela Hrvatskog sabora, saslušavali su Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika Uprave Janafa, danas Uskokovog osumnjičenika, oko događaja koji su prethodili gašenju Inine rafinerije u Sisku. Pozvani su bili i premijer Andrej Plenković, koji je u Pragu, a odazvali se nisu ni bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić te bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić. Prije Vijeća vladajući i oporba žestoko su se sukobili i na Odboru za Ustav.

Prije nego što je Dragan Kovačević došao u Sabor, sastao se Odbor za Ustav kako bi utvrdio je li najavljeno saslušanje u skladu sa saborskim Poslovnikom. U usijanoj atmosferi oporba je potezala na jednu stranu, vladajući na drugu.

- Nemojte više licemjerno ići po medijima i tvrditi da se borite protiv korupcije. Ugasite nas, ali onda ušutite, rekao je Nikola Grmoja, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (Most).

- Ujedinjena oporba ovdje želi napraviti jedan golemi cirkus. Čovjeka, kojem je USKOK na vratu, koji baca mobitele u rijeku Savu, želi se dovesti u Hrvatski sabor da govori o korupciji, istaknuo je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

- Čijeg dolaska na Antikorupcijsko vijeće se HDZ i njegovi žetončići boje?, upitao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- U Hrvatskom saboru sjede ljudi koju pod Uskočkim istragama, a s druge strane, postoji, pak, stranka koja je pravomoćno osuđena, rekao je Miroslav Škoro, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

- Vi ćete o HDZ-u govoriti? Vi ste zadnja osoba koja može govoriti o bilo kakvom moralnom ili političkom profilu, odgovorio mu je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Nakon četiri sata rasprave, Odbor je izglasao da Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno za javno saslušanje, ali i da zaključak nije obvezujući. A u to je vrijeme saslušanje Dragana Kovačevića - već itekako trajalo.

- Ja sam ovdje došao kao stručnjak, da kažem par riječi, rekao je Kovačević dolazeći.

Ali umjesto nekoliko riječi, sve se pretvorilo u nekoliko sati. Odmah na početku Grmoja je tražio Kovačevića da iznese saznanja o ulozi premijera Plenkovića i bivšeg ministra Ćorića vezana uz preusmjeravanje nafte Mađarskoj, što je dovelo do gašenja sisačke rafinerije.

- Doktor Ćorić je, onako, i hoće i neće. Razgovor je trajao i ja sam descidirano rekao da taj memorandum jednostavno u takvom obliku ne mislim potpisati. Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se s tim memorandumom ide, rekao je Dragan Kovačević. 

Dodao je kako je pritisak vršen i prije toga.

- Ja to slušam 10 godina, od Milanovićeve Vlade, spomenuo sam šest, sedam ministara, rekao je Kovačević.

Mirela Ahmetović, članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (SDP), upitala ga je što ga je priječilo da kao šef Uprave na Upravi donese odluku da JANAF neće ići u to, pa i pod cijenu da ponudi svoju ostavku štiteći nacionalne interese Republike Hrvatske.

- Za zaštitu nacionalnih interesa, ovako, tu niste u pravu. Janaf je dioničko društvo, satkano od puno dioničara, i ono, što malo glupo možda zvuči, nije u državnom vlasništvu, odgovorio je.

Ako Vama Vlada daje naloge da radite protiv državnih interesa, Vi ste to dužni, u najmanjnu ruku, prijaviti Saboru, naglasila je Karolina Vidović Krišto, nezavisna saborska zastupnica.

- Moguće. Možda sam tu napravio grešku. Neću bježati. Možda sam mogao reći, ali što bi se dogodilo? Ništa se ne bi dogodilo, rekao je Kovačević.

- Bili ste svjesni da se hrvatska nafta visoke kvalitete prodaje po vrlo niskoj cijeni, a kasnije se uvozi po znatno većoj, rekla je Dalija Orešković, članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (Centar).

- Kako vam je slušati kolegicu Orešković, koja Vam sad ovdje docira, pravi se svetica, a nedavno je molila Vas, uvjeravala, lobirala, radila sve da proda JANAF-u svoje odvjetničke usluge, upitao je Zekanović.

- Nije me molila na nikakvim koljenima, to je bilo možda nepristojno od mene i to je moja isprika, ali da je tražila posao kao i svi ostali odvjetnički uredi, pa to je normalno, odgovorio mu je Kovačević.

Zekanović je nastavio: Kad biste došli u priliku uništiti mobitel bacajući ga sa Savskog mosta, biste li ga samo pustili ili bi ga bacili malo dalje? Drugo pitanje, kakvu torbu bi koristili za 4-5 milijuna kuna, kada bi ih stavljali u prtljažnik Vašeg automobila?

- Nisam bacio nikakve mobitele s nikakvog mosta. A pitanje torbe, dakle, u nikakvom gepeku nije bio nikakav novac. Novac koji sam ja vozio je moj i mog partnera, istaknuo je Kovačević.

- Je li veća politička odgovornost možda ovdje nazočnoga Bože Petrova za arbitražu, koja je oštetila egzaktno Hrvatsku za 2 milijarde kuna, upitao je Zekanović nakon čega je napustio sjednicu. 

Iskrilo je i među samom oporbom.

I Dok je oporba nizala pitanja Kovačeviću, HDZ-ovi članovi Antikorupcijskog vijeća na sjednici nisu bili. Potpredsjednik toga tijela Damir Habijan zato je pred kamere stao izvan dvorane. Među ostalim, sporan mu je status pojedinih članova vijeća.

- Ova inscenirana, mala i tužna predstava pravo je ogledalo današnje oporbe, a vidi se da je najavljeni veliki rezultat i zaključak Antikorupcijskog vijeća isto tako tužan, istaknuo je Habijan.

Dok njihove inicijative HDZ smatra nezakonitima, oporba i dalje ustraje na istražnom povjerenstvu, a tražit će i ocjenu ustavnosti javnih saslušanja. Antikorupcijsko vijeće, pak, najavljuje nova saslušanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!