Najavljene izmjene ZKP-a i dalje uzburkavaju političke vode

08.03.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.V./Dnevnik/HRT

Politički sukob zbog curenja informacija

Politički sukob zbog curenja informacija

Foto: HTV / HRT

Najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku, kojima vladajući žele spriječiti nekontrolirano curenje informacija iz kaznenih postupaka u medije, i danas su uzburkavale političke vode. Predsjednik Milanović napao je Vladu da se time ide u progon novinara koji će biti prisiljeni reći - tko im je dao informaciju. Ta je tema bila i jedna od dominantnih u Saboru.

Za predsjednika države dvojbe nema - izmjene ZKP-a ne dolaze u obzir.

- To su korejski zakoni. Nastradat će novinari jer će se njima jedino moći dokazati, stavit će ih se na muke, na galge da priznaju tko im je dao informaciju koja bi i tako trebala biti javna, ustvrdio je predsjednik Zoran Milanović.

Iz vladajuće stranke odgovaraju - to je apsolutno netočno.

- Tim potencijalnim kaznenim djelom bili bi obuhvaćeni samo oni koji su sudionici konkretnog kaznenog postupka. Netočno je da bi se progonili novinari, netočno je to da je to nasrtaj na slobodu govora, slobodu medija, kaže saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan.

No ni oporba ne odobrava najavljene izmjene zakona i pritom najviše proziva premijera.

- Njegovi potezi sve više podsjećaju na poteze Viktora Orbana. da bi zaštitio reputaciju HDZ-a i sebe, a moram reći ta reputacija ne postoji svi znamo da se radi o korumpiranoj stranci na kraju krajeva imaju za to i pravomoćnu presudu da bi si evo smanjio reputacijsku štetu on ide mijenjati zakon, poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Da to nije tako, poručuju iz HDZ-a, u izmjene se ide jer žele učinkovitiji i brži kazneni postupak, a rješenja za to već dugo se bruse. Ističu od 2021., kada je donesena strategija za borbu protiv korupcije.

- Na toj radnoj skupini bilo je spomenuto da na neki način treba vidjeti kako ograničiti curenje informacija koje zasigurno nije dobro za probitak kaznenog postupka, nije točkasta izmjena, ne ide se smisleno samo radi toga i nije točno da je tajming upravo sad. Tajming je bio i ranije, rekao je Habijan.

A prijašnju izjavu Hrvoja Zekanovića da je prvi čovjek Vrhovnog suda predsjednikova marioneta, u svom stilu komentirao je Zoran Milanović. 

- Jedan vrlo ubogi tip koji je okolo išao, vucarao se s nekakvim investitorima, koji je bio opozicija HDZ-u, sad im izlazi iz nosne šupljine. Dakle to su grozni tipovi i ja bi ih sve, da sam DORH, preslušao i vidio koji su im motivi za prevaru birača. Teško da je čovjek koji je donio tako drsku presudu protiv banaka ičija marioneta, poručio je Milanović.

Hrvoje Zekanović poručuje - neće vrijeđati kao on, ali predsjedniku odgovara.

- Radi se o ruskom igraču, čovjeku koji sve što napravi ima aplauze i odobravanje u Kremlju, a što se tiče DORH-a, za koje on poziva da me istraži, naravno ja sam uvijek na dispoziciji, ali volio bih da se DORH pozabavi korespondencijom između njega i gospode u Slovenskoj, kaže Zekanović.

Otvara se, čini se, nova fronta u političkoj areni - ovaj put na tapetu je pravosuđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!