Hanževački: Čemu prosvjedi protiv najboljeg što možemo napraviti?

15.11.2021.

20:19

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Hanževački: Nije ideja covid potvrde da se limitira kretanje

Hanževački: Nije ideja covid potvrde da se limitira kretanje

Foto: Dnevnik / HRT

"Svaki novi punkt za uzimanje briseva znači tri do šest kolega koji dodatno rade, ne bi li omogućili ljudima da se testiraju. Oni nastoje odraditi svoj uobičajene zadaće, a ovo im je još jedan dodatni pritisak. Bilo bi dobro da svi koji imaju potrebu prosvjedovati pokušaju sagledati i tu stranu medalje, da nije ideja covid potvrde da se nekome limitira kretanje, nego da se ukaže na potrebu poštivanja osnovnih pravila", naglašava doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad u Dnevniku HTV-a.

Glavni argument za uvođenje COVID potvrda


- Govoreći iz aspekta nekog tko je već mjesecima u organizaciji skrbi i svega onoga što pokušavamo napraviti kako bi se borili s epidemijom, moram reći da je COVID i po svojim kliničkim značajkama, a možda još i više po onom što radi sustav zdravstva na cijelo funkcioniranje društva, je uistinu jedno izrazito opasno stanje. Zapravo se većina nas u zdravstvenom sustavu pita čemu prosvjedovanje protiv nečeg što je evidentno nešto najbolje što možemo napraviti u ovom trenutku, objašnjava doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad.


- Ja bih samo pokušavao skrenuti pažnju na to da je cijepljenje prvi izbor, a COVID potvrde svi gledamo kao način za dodatno uvođenje reda odnosno održavanja onih postupanja koja smo polako zaboravili. Uz COVID putovnice svakako je i distanciranje osnovna dobro poznata mjera koje ako se želimo približiti naprednim državama koje su već učinile iskorak u cijepljenju i uz neznačajne restrikcije kretanja, došle negdje gdje vjerujem da ćemo mi tek doći da možemo prevenirati neke buduće mutacije virusa, odnosno da stvorimo preduvjete da se kvalitetno i u buduće borimo s mogućim neki budućim valovima, dodao je Hanževački.


Povećani broj testiranja


- Danas je bio jedan uistinu zahtjevan dan, ja se zahvaljujem svim svojim kolegama koji ponovno izdvajaju prekovremene sate, izrazito su fleksibilni u pripremi svih aktivnosti. Svaki novi punkt za uzimanje briseva znači od tri do šest kolega koji dodatno rade ne bi li omogućili ljudima da se testiraju. Oni nastoje odraditi svoj uobičajene zadaće, a ovo im je još jedan dodatni pritisak. Bilo bi dobro da svi koji imaju potrebu prosvjedovati pokušaju sagledati i tu stranu medalje, da nije ideja covid potvrde da se nekome limitira kretanje, nego da se ukaže na potrebu poštivanja tih osnovnih pravila, naglašava doc. dr. sc. Miroslav Hanževački.


Na pitanje kako gleda na nastali pritisak na zdravstveni sustav i stanje koje je u pojedinim bolnicama doista teško, Hanževački odgovara da smo nažalost naučili da svaki novootkriveni slučaj znači opterećenje intenzivne skrbi, a prije toga svih drugih odjela koji aktivno sudjeluju u skrbi za covid pacijente.


Kada se nakon cijepljenja može dobiti COVID potvrda?


- Svakako je jedan od rezultata COVID potvrda je da se ljudi odlučuju na cijepljenje na stanoviti način ne bi li zadovoljili tu formu i izbjegli određene probleme, pa se onda nađu u nedoumici kad se cijepe prvi put i nakon prve doze nije moguće odmah dobiti potvrdu, nego nakon 21 ili kod Johnsona 15 dana. Dobro je napomenuti da nakon druge doze cjepiva je odmah omogućena COVID potvrda, rekao je doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!