Hoće li velike tvrtke postati konkurenti visokom obrazovanju?

22.04.2023.

07:01

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/R.S.

Obrazovanje

Obrazovanje

Foto: HTV / HRT

Visokoškolsko obrazovanje je na prekretnici, i to na globalnoj razini, glavna je poruka s Europskog foruma u Rijeci koji je okupio neka od najuspješnijih europskih imena iz poslovnog sektora i visokog obrazovanja. U budućnosti obrazovanja i Hrvatska ima svoje adute zahvaljujući kvalitetnom i stručnom kadru, kao i globalno već prepoznatim tvrtkama.


Prije dvije godine njemački brodograditelj Lürssen odabrao je Rijeku kao ključnu točku za razvoj u području maritimne industrije. Na projektiranju i izgradnji luksuznih megajahti radi više od 150 hrvatskih stručnjaka. 

- Tradicija brodogradnje i kvalitetne radne snage upravo je ono što je privuklo Lürssen kao grupaciju u Hrvatsku, zahvaljujući tvrtkama koje rade jako dobar posao na međunarodnoj razini, za HRT Dnevnik rekla je Teuta Duletić, izvršna direktorica, Lürssen Design Center Kvarner.

U ekonomiji temeljenoj na znanju i inovacijama - itekako konkurentan i cijenjen na svjetskoj sceni i hrvatski IT sektor i farmaceutska industrija. 

- Treba raditi sustavno, uporno, opredijeliti se izvoznim proizvodima velike dodane vrijednosti. Hrvatska je mala ekonomija, ne možete graditi konkurentnost ovdje i u tom smislu je jako bitna ta hrabrost iskoračiti na strana tržišta, kazao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a. 

- Vidimo u cijelom nizu sektora, poput ICT-a gdje imamo nekoliko unicorna u Hrvatskoj, koji su se uspeli na svjetskom tržištu i poslali jasnu poruku da i Hrvatska može biti zemlja za uvoz visoko kvalitetne radne snage, koja stvara dodanu vrijednost, objasnio je Mladen Pejković, viši izvršni direktor Atlantic Grupe. 

Budućnost je inovativnost i razmišljanje "izvan okvira"


Budućnost su inovativnost, kompetitivnost, razmišljanje "izvan okvira".

- Očekuje se da će doći do pada ovog masovnog interesa za visoko obrazovanje, da će velike tvrtke postati konkurenti visokom obrazovanju educiranjem za tzv. vještine koje su potrebne poslovnom sektoru. Preživljavat će samo jako, jako visoko intenzivna istraživačka sveučilišta, kao i ona okrenuta zajednici, rekla je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci. 

Za ishode obrazovanja odgovornost mora preuzeti i akademska i poslovna zajednica te javni sektor.  

- Inovacije se događaju ili blizu klijenta ili na fakultetima, neke ideje dolaze i sa strane. Bitno je imati sistem gdje se te stvari mogu događati, a ključ je u obrazovanju, kazao je Roberto Kutić, suvlasnik Infobipa. 

Obrazovanju koje traži cjeloživotno učenje, koje je multidisciplinarno i prati tehnološki napredak, unatoč sve češćim krizama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!