HRT: Potpuno je netočan prilog Nove TV o plaćanju RTV pristojbe HRT-u

13.10.2022.

20:00

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatska radiotelevizija

Hrvatska radiotelevizija

Foto: Dnevnik / HTV

Komercijalna televizija Nova TV u svojem sinoćnjem Dnevniku objavila je tendenciozan i potpuno netočan prilog o plaćanju RTV pristojbe HRT-u. Osim zastrašivanja građana, iznesen je niz netočnih podataka zbog kojih smo dužni gledateljima dati točnu informaciju.

Građani se bez straha na ulicama mogu koristiti svojim mobitelima jer nije točna informacija objavljena na Novoj TV da će vas zaustaviti kontrolor i naplatiti vam RTV pristojbu.

Damir Tus, rukovoditelj radne jedinice Pristojba HRT-a, kazao je da je to vrlo tendenciozno i smiješno. Ne postoji ni jedan slučaj niti praksa da bi zbog posjedovanja mobitela na ulici netko nekome prišao i bilo što komunicirao, kazao je Tus.

Osamdeset kuna već više od 10 godina iznos je RTV pristojbe, a HRT-u od toga ostaje 50-ak kuna. Ostali dio dijeli se na brojne kategorije, uz ostalo novac iz pretplate ide i Fondu za poticanje pluralizma medija, iz kojeg se financiraju brojne lokalne i regionalne televizijske i radijske postaje.

Obveza plaćanja regulirana je Zakonom, neovisno o broju prijamnika - plaća se jedna pristojba po kućanstvu.

- Kontrolori u obilasku kućanstava nisu agresivni, dapače oni služe da bi uputili naše građane za njihovu obvezu. Ne koriste se metodama prepisivanja imena i prezimena s poštanskih sandučića i slično, kazao je Tus.

Ne ispituju susjede i ne pokušavaju naprasno ući u kuće i stanove - kako se tendenciozno tvrdi u prilogu Nove TV.

- Dotična novinarka je očito svoje probleme koje ima s obvezom plaćanja mjesečne pristojbe iskoristila da bi napravila prilog u Dnevniku Nove TV. Tome je prethodila i prepiska koju imamo s njom, dodaje Tus.

Hrvatskoj radioteleviziji jasno je da se među nacionalnim televizijama vodi bitka za svakog gledatelja, ali trebalo bi to činiti kvalitetnim sadržajem, a ne lažnim i netočnim informacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!