Buran početak jesenskog zasjedanja Sabora, niz opomena zastupnicima

15.09.2022.

Zadnja izmjena 16:09

Autor: P.F./M.M./Hina

Sjednica sabora

Sjednica sabora

Foto: HTV / HRT

Slobodna iznošenja stajališta na početku 12. sjednice Hrvatskog sabora obilježile su u četvrtak međusobne prepirke i optužbe vladajućih i oporbe, a zbog neprimjerenih riječi, povreda Poslovnika i povišenih tonova predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je niz opomena.

Burno i o zamjeni zastupnika Vilima Matule s Jelenom Miloš

Primorac: Poreznim rasterećenjem nastavljamo štititi građane

Oporba: Pljačka i kriminal institucija, najveća ugroza za Hrvatsku

Buran početak jesenskog zasjedanja Sabora

Ahmetović kaže da se hrvatskim plinom raspolagalo kao da je 'babovina' HDZ-a

Most: Vladine mjere neće pomoći građanima u borbi protiv krize

Peović Vladu nazvala kvislinškom, Jandroković je izbacio na dva dana

Rasprava Hajdaša Dončića i Borića prije sjednice Sabora

Zekanović: Pavliček je nudio koaliciju Plenkoviću; Pavliček: Nije istina

Benčić (Možemo): Nezamislivo je što nema volje za raspravu o Ini

Oporba imala prigovor na dnevni red

Danas o nižim stopama PDV-a

Promjene u sastavu klubova

Odgođeno aktualno prijepodne

Ove jeseni intenzivan rad

Sabor će redovito zasjedati do sredine prosinca i dotad će održati dvije sjednice, prvu od 15. rujna do 4. studenoga, a drugu od 16. studenoga do 15. prosinca. Zastupnike ove jeseni očekuje intenzivan rad, na dnevnom redu već sada je više od 240 točaka, među njima i 65 zakona vezanih za euro.

Odbor za gospodarstvo u petak o Ininu plinskom poslovanju

Vladajući i oporba dogovorili su da se o točkama vezanima uz euro provede objedinjena rasprava te da se to učini u drugom tjednu zasjedanja. 

No nisu se dogovorili o načinu rasprave o aferi u Ini. Dok oporba želi da se o aferi "teškoj" milijardu kuna raspravlja na plenarnoj sjednici, vladajući ustraju na tome da to treba učiniti na sjednici Odbora za gospodarstvo. Sjednica toga radnog tijela sazvana je za petak, a podloga za raspravu bit će izvješća HERA-e i HROTE-a o okolnostima Inina plinskog poslovanja.

Napravljen je prvi korak u promjeni Ustava

Prije odlaska na ljetnu stanku, Sabor je napravio prvi korak u promjeni Ustava, u dijelu koji se odnosi na referendum, pa se može očekivati da se taj proces nastavi. Bude li suglasja među zastupnicima, ove jeseni počelo bi se s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanjem, a zatim bi se na kraju donijele promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik.

Uz spomenute teme, Sabor ove jeseni očekuje i Godišnje izvješće o radu Vlade koje će mu podnijeti premijer Andrej Plenković. Premijer je to obvezan učiniti jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!