I studentske sobe na crnom tržištu

30.08.2022.

19:54

Autor: Irena Košar/T.V./Dnevnik/HRT

I studentske sobe na crnom tržištu

I studentske sobe na crnom tržištu

Foto: HTV / HRT

Sredinom kolovoza objavljeni su privremeni rezultati natječaja za smještaj u studentske domove. Kao i prošlih godina, i ove se prijavilo više studenata nego što ima raspoloživih kreveta. I upravo zato su se čak i studentske sobe našle na crnom tržištu. Neki traže da se u priču uključi i policija. 

U zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić" Jan, student iz Požege, ostaje do sutra, kada mu istječe pravo na ljetni smještaj kojim se koristio zbog jesenskog ispitnog roka. Iako je prošlu akademsku godinu živio u domu, ove godine na to nije ostvario pravo.

- Prijavio sam se za dom, ali ga nažalost nisam dobio, zbog nedostatka ECTS bodova. I sada ja i još par prijatelja, koji također nisu dobili dom, tražimo stan, kaže Jan. 

U potrazi za privatnim smještajem je i brucošica Paula. Ni ona nije dobila mjesto u domu, a cijene najma u Splitu za studentski budžet izrazito su visoke pa je u potrazi za nekim s kim bi dijelila stan.

- Da sam upala u dom, plaćala bih 900 kuna smještaj, a sad trenutno, s obzirom da cimericu još nemam, stan će me doći 2300 kuna, ako nađem cimericu, onda je 1300 kuna plus režije, ističe Paula. 

Mnogi se pomire s činjenicom da nisu dobili smještaj u domu, ali problem su oni koji dobiju sobu, ali je iznajme, a na to nemaju pravo.

- Određeni ljudi kada ostvare pravo na studentski dom, a ne trebaju ga, ilegalno prodaju svoje mjesto u studentskom domu, kaže Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja za sektor Studentski smještaj SC-a Zagreb.

Prošle je godine redovita kontrola u zagrebačkim domovima otkrila 20 ilegalnih stanara. Ove se godine prije krenulo u provjeru dobivenih mjesta.

- Vršimo sustavne kontrole mjesta u studentskim domovima, te tako već potencijalno nalazimo neke probleme oko kupoprodaje mjesta. Svakako ćemo istražiti o čemu se radi te ćemo izreći disciplinske mjere koje su tome primjerene, dodaje Levak. 

Takve malverzacije posebno ljute studente.

- Osim što to nije legalno od strane onih koji zapravo apliciraju za dom, a dom im ne treba i onda ga prodaju, jednostavno nije moralno, ističe Paula. 

- Sama Uprava doma treba detektirati da li se nešto ilegalno radi kod njih i onda pozvati policiju ako smatraju da je to potrebno, dodaje Matija, student iz Grubišnog Polja.

Troškovi stanovanja čine važnu stavku u studentskom budžetu. I svake godine ista priča - prijava u domove znatno je više nego mjesta.

- Ove godine veći je postotak studenata u odnosu na broj mjesta. Bilo ih je 1960, znači njih negdje oko 500 neće moći ostvariti smještaj u studentskom domu, kazao je Tiho Milinović, rukovoditelj za studentski smještaj SC-a Osijek.

Ovo je definitivno zvono na uzbunu da bi smještajnih kapaciteta trebalo biti i više i da posebice Zagrebu nedostaje jedan kampus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!