Zagreb vodi bitku protiv komaraca

19.06.2023.

07:05

Autor: Ana Glavan Budija/Dnevnik/HRT/R.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Kraj je proljeća i bliži se početak ljeta, mnogima najdraže doba. Ali ljeto uz godišnje odmore i druženja donosi i male krvopije koji sve pokvare. U gradovima diljem Hrvatske počela je borba protiv komaraca, provjerili smo kakvo je stanje u Zagrebu. 

Gospodin Mijo već 20 godina obrađuje vrt koji je dobio na korištenje od Grada. I svake godine vodi istu bitku, onu protiv komaraca.

- Grizu i krv odmah ide, otekline, ali naviknuli smo već godinama, tu smo prvi na udaru do Jaruna, za HTV-ov Dnevnik rekao je Mijo Bilanović

U prosjeku dvaput mjesečno ekipa iz deratizacije očisti vodu kojom zalijeva vrt jer u njoj komarci stvaraju legla.

- U ruci držim larve komaraca koje smo zagrabili u bačvi. Takve bačve se tretiraju, na površinu vode stavlja se preparat koji stvara film pa larve komaraca ne mogu disati, objasnio je David Mikulan, Služba za dezinfekciju. 

Ovakva metoda primjenjuje se za prevenciju, provodi se gdje god ima vode stajaćice, a uoči ljeta počinje zaprašivanje.

- Suzbijanje odraslih jedinki, obično se to radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, krajem 6. mjeseca i početkom 7. kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca, rekao je Josip Palaversa iz Tehinspekta. 

Borba protiv komaraca 


Za borbu protiv komaraca Grad je ove godine osigurao 384 tisuće eura. Među ostalim, i za edukaciju građana.


- Na način da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda za uklanjanje je zapravo uklanjanje legla komaraca, kazao je Dragan Grubiša iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba. 


Kako bi se spriječila najezda komaraca, idući će se tjedan u Zagrebu prvi put ispustiti 100 tisuća sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.


- Što znači da će oni, ako su brojnošću nadmoćni, oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašća koja neće dovesti do potomstva i na taj način bismo biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području, objasnila je Ana Klobučar iz Službe za epidemiologiju, NZJZ "Dr. Andrija Štampar"


U idućim mjesecima stručnjaci upozoravaju, pri boravku na otvorenom, bez obzira na to jeste li u gradu ili u prirodi, upotrebljavajte repelente, sredstva koja odbijaju komarce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!