Nisu svi zadovoljni novim modelom prikupljanja komunalnog otpada

15.09.2022.

Zadnja izmjena 19:57

Autor: Ana Glavan Budija/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Nisu svi zadovoljni novim modelom prikupljanja komunalnog otpada

Nisu svi zadovoljni novim modelom prikupljanja komunalnog otpada

Foto: HTV / HRT

Još nas malo više od dva tjedna dijeli od primjene nove odluke o prikupljanju otpada u Zagrebu, a i dalje je mnogo nezadovoljnih. Podnesene su i dvije tužbe. Jedna - Visokom upravnom sudu zbog ocjene zakonitosti i jedna - Županijskom državnom odvjetništvu zbog nabave vrećica.

Zagrebački Holding odgovara da je natječaj za vrećice proveden zakonito i transparentno te da je novi model u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

- Večeras je održana prva javna rasprava koja je izazvala velik interes građana. Moram priznati da su se predstavnici Čistoće i gradske vlasti jako dobro snašli u odgovorima, zato ću istaknuti samo tri pitanja na koja nisu imali odgovor ali su rekli da će u najkraćem mogućem roku provjeriti i javiti. Jedno je postavila gospođa koja koristi pelene za odrasle, u pitanju je velika količina otpada, drugi je bio gospodin koji je slijep i koje ne može odvajati otpad, a odgovor na treće pitanje o korištenju javnih površina je već više puta ponavljan - neće ih građani plaćati već će ih dobiti besplatno na korištenje da na njih postave boksove, odnosno spremnike za otpad, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Gordan Ćelić.

- Što se tiče tužbi - jednu je podnijela jedna udruga koja je podnijela Visokom upravnom sudu zbog ocjene zakonitosti naplaćivanja vrećica unaprijed, odnosno usluge koja još nije izvršena. Druga je tužba pokrenuta na Županijskom državnom odvjetništvu zbog nabave vrećica. Pokrenuo ju je bivši djelatnik Čistoće protiv gradonačelnika, dogradonačelnika i voditelja Čistoće jer tvrdi da su pogodovali pri nabavi vrećica, javio je Ćelić. 

Novi model prikupljanja komunalnog otpada kod brojnih građana izaziva već sada glavobolju. Tako je i sa stanarima Beethovenove ulice na zapadu Zagreba.

- Mi smo htjeli ovdje napraviti samo jedan boks gdje bi samo stanari bacali otpad, bio bi pod ključem, međutim ovi iz grada su rekli da je to prostor od grada i da ne možemo to dobiti, oni to ne dopuštaju, oni hoće da sve stave unutra, unutra ne može sve stati, žele nam uzeti i ove žute kontejnere, objašnjava Mile Bucić, stanar.

Stanari ove zgrade htjeli bi drukčije rješenje, podzemne spremnike na javnoj površini. No prijedlog im je kažu odbijen.

- Onda su nam oni rekli da imamo dovoljno velik smetlarnik i da će ugurati još dva spremnika unutra za papir, to jednostavno nije bilo funkcionalno, zamislite još dva spremnika tu da uguramo, moramo onda preko spremnika bacati smeće i odvajati otpad što jednostavno nije funkcionalno i onda smo uložili prigovor na to rješenje, kaže Marko Sikirica, član Vijeća suvlasnika zgrada.

Iz udruge Ekologija grada upozoravaju da je naplaćivanje novih vrećica u suprotnosti sa Zakonom o gospodarenju otpadom jer se građanima unaprijed naplaćuje javna usluga koja nije obavljena. Podnijeli su Visokom upravnom sudu prijedlog za pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti te odluke.

- Osim što u toj cijeni vrećica plaćaju uslugu cijene odvoza koja će se tek naknadno obaviti, građani su tu prisiljeni plaćati nekakvu trgovačku maržu, prisiljeni su plaćati i proizvodnju same vrećice te PDV od 25 posto, a PDV na trgovačke usluge ide po stopi od 13 posto, ističe Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Zbog sustava vrećica, koje su od danas u prodaji, bivši Čistoćin zaposlenik, predsjednik VGČ-a Donja Dubrava Trpimir Majcan, podnio je tužbu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv zagrebačkog gradonačelnika, zamjenika i predsjednika Čistoće.

- Povjerenstvo koje je formirano za izradu tendera za vrećice je tako upozoravalo, većina članova, svi su ignorirani i slučajno su svi dobili otkaz. Nisu ništa poslušali nego su krenuli u nabavu. Tako da tu ima više prekršaja i ja upozoravam građane da čuvaju svoje račune jer će sigurno ova odluka pasti i sigurno će se morati ta sredstva vraćati, ističe Majcan.

Zagrebački holding: Vrećice za komunalni otpad nabavljene zakonito

Zagrebački holding ustvrdio je da su vrećice za komunalni otpad nabavljene na zakonit i transparentan način, odbacujući optužbe iz kaznene prijave koju je protiv gradonačelnika i njegovih suradnika podnio HDZ-ov predsjednik četvrti Donja Dubrava i bivši direktor u Čistoći.

Kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti pri nabavi plastičnih vrećica za komunalni otpad protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, njegova zamjenika Luke Korlaeta i voditelja Čistoće Davora Vića podnio je HDZ-ov predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava i bivši direktor sektora u Čistoći Trpimir Majcan.

Zagrebački holding na to je u četvrtak odgovorio da se nalazi u procesu organizacijskog restrukturiranja, zbog čega su izloženi "stalnim pritiscima pojedinaca i grupa koje se protive promjenama".

- Ovu prijavu valja promatrati u tom kontekstu. Sve navode iz prijave u potpunosti odbacujemo, odgovorili su Hini u Zagrebačkom holdingu reagirajući na Majcanovu prijavu koju je Državno odvjetništvo zaprimilo 13. rujna.

Nabava vrećica vrijedna 53 milijuna kuna

Majcan u prijavi navodi da je sporna javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad, vrijedna 53 milijuna kuna. Osim Majcana zbog novog modela gospodarenja otpadom koji na snagu stupa 1. listopada sudski postupak želi i Udruga Ekologija grada. Oni su od Visokog upravnog suda zatražili da ocijeni zakonitost Odluke o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada smatrajući da nije u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

U Zagrebačkom holdingu ističu da su obveznici zakona o javnoj nabavi i svu svoju nabavu provode "transparentno i na zakonit način, a tako je proveden i postupak javne nabave za vrećice za miješani komunalni otpad".

- Na temelju provedenog natječaja okvirni sporazum sklopljen je s tri ponuditelja: Weltplast d.o.o., Quickpack Croatia d.o.o. i Optiplast d.o.o., a svi podatci dostupni su u elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN). Sukladno s propozicijama natječaja, provedeno je mininadmetanje između ponuđača te je za prvi kontingent vrećica ugovorena isporuka s Weltplast d.o.o. kao najpovoljnijim ponuđačem", kažu u Zagrebačkom holdingu.

Ističu kako se novi model gospodarenja otpadom počinje primjenjivati od 1. listopada i provodit će se u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom i Odlukom o načinu pružanja usluge prikupljanja komunalnog otpada na području Zagreba koju je donijela Gradska skupština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!