Ilegalni migranti u opasnosti pri prelasku granice

16.02.2023.

20:12

Autor: Dnevnik/HTV/Višnja Ružojčić/E.P.C.

Policija u obilasku granice na Savi

Policija u obilasku granice na Savi

Foto: HTV / HRT

Slovenska policija uhitila je 13 osoba koje se sumnjiči za krijumčarenje najmanje 212 migranata. Akcija je provedena u suradnji s tijelima za provedbu zakona Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Rumunjske, u koordinaciji Europola. Proteklih mjeseci brodsko-posavska policija nekoliko je puta iz hladne Save spašavala migrante koji su ilegalno prelazili državnu granicu s BiH. Bježeći od rata ili neimaštine, zanemaruju opasnost.  

Imanje Igora Baboselca u Donjoj Bebrini blizu je nasipa i državne granice s Bosnom i Hercegovinom. Kad uspiju prijeći Savu, migranti tu nerijetko predahnu. 


- Tu su se presvukli prije dva tjedna i onda nastavili dalje u selo gdje ih je policija pokupila, kaže Igor Baboselac. 


Dodaje da ih je uoči nove godine sretao gotovo svako jutro.


- Kada vidim malu djecu onda dam dekicu ili nešto jer bude mi žao te djece na hladnoći i zimi, rekao je. 


Mještanima migranti znaju pokucati na vrata, a jedna afganistanska obitelj nedavno je do dolaska policije skrovište potražila u uredu načelnika općine.


- Prešla je rijeku Savu u čamcu i onda se probila kroz raslinje. Bili su mokri i promrzli, na granici opasnosti, ispričao je Tomislav Pendić, načelnik Općine Klakar. 


Ne dokopaju se svi suhog tla. Dobro opremljena za čuvanje šengenske granice, policija je pojačala patrole. Ali često migrante iz hladne rijeke izvlače u zadnji čas.


- U gumenim čamcima, drvenim čamcima, razno raznih stanja koja nisu za sigurnu plovidbu, takve osobe pokušavaju prijeći rijeku Savu i ući na šengenski prostor i onda ugroze svoje živote, kaže Ivica Ostrum, voditelj Službe za granice PU brodsko-posavske.


Za dvojicu mladića afroazijskog podrijetla prošli je vikend završio kobno. Umrli su od pothlađenosti.


- Upravo su ovdje problemi koji nastaju kada se migranti probijaju do ovog suhog dijela, a moraju proći kroz ovaj poplavni dio, ističe općinski načelnik Tomislav Pendić.


A takvih je zamki mnogo - duž cijele riječne granice. 


Posla ima i za gorsku službu spašavanja.


- Strašno i tužno. Znači, ljudi jednostavno više nemaju gdje. Izlaze iz hladne vode i penju se na drveće, pokušavaju se nekako ugrijati, osušiti, ispričao je Karlo Olić iz HGSS-a u Slavonskom Brodu.  


Pokušavajući se dokopati boljeg života, migranti često zaborave na opasnost. A krijumčari,  nažalost, tuđu nesreću koriste za zaradu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!