Urbano pčelarstvo uskoro i u Zagrebu?

16.02.2023.

07:00

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Inicijativa zastupnika grada Zagreba za pčele

Inicijativa zastupnika grada Zagreba za pčele

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pčele su izrazito važne za ljude, ali i za prirodu. Zbog ljudske ruke i klimatskih promjena sve ih je manje i sve više žive u opasnosti. U Zagrebu su tako gradski zastupnici odlučili pokrenuti Inicijativu kojom bi se svi mogli uključiti u pčelarstvo i s kojom bi se predstavila nova karta rojeva i zajednica pčela. 

S više od 200 intervencija godišnje zagrebačka pčelarska služba ima pune ruke posla. No u ovom slučaju to je dobro, kažu pčelari, jer znači da pčelama život u gradu godi. 

- U užem centru Zagreba živi oko 500 pčelinjih zajednica u dimnjacima, ventilacijskim otvorima, međustropnim konstrukcijama, čak i u semaforima. Nema gdje ne žive. Pronađu si mjesto gdje god im je zgodno, rekao je Dražen Jerman, predsjednik Udruge HUP Pčelinjak. 

Sadašnjom odlukom držanje pčela nije dopušteno u središtu grada, već samo u rubnim dijelovima. S time se ne slaže Renato Petek koji želi da se urbanim pčelarstvom mogu baviti svi. Prijedlog da se to promijeni iznijet će na sljedećoj sjednici gradske skupštine. 

- Ako mi propišemo gdje i kako se mogu držati pčele i oni kojima je to problem će biti upozoreni. S druge strane želimo poticati urbano pčelarstvo i zbog toga što je važno za edukativne svrhe ali i zbog bio raznolikosti jer grad Zagreb je sada već petu godinu grad bez pesticida, izjavio je Renato Petek, gradski zastupnik (SDP). 

Udruga pčelara predstavila je interaktivnu kartu pojave rojeva i lokacije gdje žive pčelinje zajednice, a sve kako bi se osvijestila javnost, ali i informirala osobe alergične na ubod da pripaze na određena mjesta. 

- Pčele su divlje životinje one se mogu snaći izrojiti. U Zagrebu imamo mnogo košnica gdje građani nisu ni svjesni, savjet za građani vrlo jednostavan: nemojte ih uznemiravati, nemojte se bojati, nego nazovite 112 i dobit će te sve daljnje upute, objasnio je Krunoslav Kosić, koordinator Gradske pčelarske službe,

Zanimljiv je podatak da je u gradovima i predgrađima puno veća raznolikost biljnog svijeta u odnosu na polja zasađena monokulturama koja okružuju grad. Kako je tamo i više pesticida, pčele bježe u gradove gdje se osjećaju ugodno i sigurno, baš kao i mi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!