Promjene temperature napravile štetu pčelarima

21.01.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/A.S.

Nagle promjene temperatura napravile štetu pčelarima

Nagle promjene temperatura napravile štetu pčelarima

Foto: Dnevnik / HRT

Stigla nam je prava zima sa snijegom i minusima - ono što poljoprivrednici, a pogotovo ratari iščekuju. No razmjerno topla zima, pogotovo kraj prosinca i početak siječnja, zbunila je pčele koje su, umjesto da su u stanju hibernacije, počele izlaziti iz košnica. U ludbreškom području temperaturne oscilacije su napravile štetu tamošnjim pčelarima. 

Još prije nekoliko tjedana prava proljetna temperatura izmamila je pčele iz košnica. Nikada se u povijesti nije dogodilo, svjedoče ludbreški pčelari, da su početkom siječnja procvjetali lijeska, maslačak.

- To je problem, čim ih sunce izmami, temperature umjesto da su do minus pet, minus deset, bilo je plus osamnaest. To su proljetne temperature za drugu polovicu ožujka, rekao je Josip Novosel, Leskovac Toplički. 

Ovih dana vrijeme je pravo zimsko - pada snijeg i temperatura je oko 0 °C. Pčele su se ponovno začahurile u svoje zajednice.

- Zajednica se počela razvijati, a sad ako krenu niske temperature bit će problem kako s hranom tako i održavanjem same temperature unutar košnice i nažalost pčelinje zajednice ugibaju ako se temperature spuste u velike minuse, kazao je Mišo Novosel, Leskovac Toplički. 

Kolika je šteta zbog ovih vremenskih promjena, pčelari će znati tek u ožujku kad otvore pčelinjake. No boje se da će pomora biti. 

- Svake godine je sve lošije i lošiji, čovjek promijeni prirodu i mi radimo sve da sačuvamo te pčelinje zajednice, naravno koliko ih možemo sačuvati, izjavio je Josip. 

Uz loše vremenske uvjete poteškoće im stvara i nedostatak repromaterijala te visoke cijene šećera za prihranu.

- Sve je skupo, šećer je jako skup, pčele će trebati prehranjivati tako da apeliramo i na pomoć ministarstva i države, rekla je Ivana Kotiščak, Sesvete Ludbreške. 

Da bi se održali, morali su, kažu - povećati cijene.

Nešto su se korigirale i mislim da su se morale korigirati ali ako bi gledali na druge prehrambene proizvode zaista je med jako malo poskupio, kazao je Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg. 

Sve karte pčelari ulažu u proljetnu cvatnju bagrema jer ako zbog mraza podbaci - godina bi mogla biti zaista loša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!