10:19 / 27.01.2021.

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Inovacija koja će promijeniti svijet

Ilustracija

Ilustracija

Foto: RitaE / Pixabay

Posljednjih 70 godina živimo u tzv. "Dobu plastike" koja je sve veći zagađivač okolišta. Znanstvenici procjenjuju da je dosad reciklirano samo 9 posto ukupno proizvedene plastike a više od 60 posto postaje otpad kojeg je teško ekološki reciklirati. A baš zato što je prvi opisao ekološki prihvatljivu metodu učinkovite razgradnje PET plastike - znanstveni rad doktora Vjekoslava Štrukila s Insituta Ruđer Bošković - zavrijedio je naslovnicu uglednog znanstvenog časopisa ChemSusChem i VIP status među 5 posto top publikacija u tom području. 

Čvrste i otporne plastične boce masovno se koriste. No kad postanu otpad - teško ga se trajno riješiti na ekološki prihvatljiv način.

Kako to uspješno učiniti - prije svih je opisao doktor znanosti Vjekoslav Štrukil sa Zavoda za organsku kemiju i biokemiju na Institutu Ruđer Bošković.

- Mi smo ovim istraživanjem pokazali da se ovakve molekule mogu razraditi na sastavne dijelove pomoću metode kugličnog mljevenja ili drugom metodom koja se naziva starenje, rekao je.

Čak 99% tako razgrađene plastike moglo bi se koristiti kao sirovina u daljnjoj proizvodnji reciklirane plastike, zadovoljno ističe.

- Moramo provesti dodatna istraživanja i pokazati da se ove reakcije koje možemo provesti efikasno na gramskoj skali mogu uvećati i pokazati jednaku učinkovitost na skalama od nekoliko stotina kilograma što onda postaje industrijski važno, naglasio je. 

Dobre recenzije donijele su mu ne samo naslovnicu uglednog časopisa, nego i VIP mjesto u području mehanokemije. 

- Smatram da bi to trebalo iskoristiti za neko pametno gospodarenje plastičnim otpadom, poručuje nam znanstvenik koji je u svojem radu prvi znanstveno opisao kemijsku inovaciju koju je struka već uvrstila među deset onih koje će promijeniti svijet. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!