13:00 / 23.01.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik u podne/HTV

Istražuje se zabava osoblja u KB Dubrava

KB Dubrava

KB Dubrava

Foto: HRT / HRT

Iako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj popravlja, još se ne zna hoće li mjere biti ublažene. Više će se znati sutra, nakon sastanka premijera i ministara s članovima Stožera i epidemiolozima. A mjere, sudeći prema objavljenoj snimci u medijima, nije poštovalo medicinsko osoblje u COVID bolnici Dubrava. Oni su u jeku borbe protiv pandemije ondje održali zabavu.


Ono što znam neslužbeno, što me izvijestila glavna sestra, da se radi o proslavi jedne medicinske sestre koja je otišla raditi u Njemačku. Taj događaj koji se zbio početkom mjeseca dogodio se u prostoru koji je izvan covid dijela. Bolesnici nisu bili ugroženi, dakle dogodio se u prostoru gdje se odmara osoblje. Vidjeli su da su oni bez maske, kako ne bi smjeli biti. Iznenađen sam cijelim tim događajem, međutim za donijeti nekakve odluke, mjere trebamo imati argumente, trebate mi dati neko vrijeme, rekao je novinarki  HTV-a Ruži Ištuk Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja KB-a Dubrava.Naglašava i da u kontekst treba staviti činjenicu da je netko očito imao interes da snimku zabave prije dostavi medijima nego samom ravnateljstvu, koje će u ponedjeljak imati sastanak na ovu temu. Ispitat će situaciju i po potrebi poduzeti sve mjere. Ne isključuju ni da će o svemu obavijestiti policiju.


Priopćenje je poslala i Komora medicinskih sestra koje ocjenjuju neprimjerenim i osuđuju ovaj događaj. Reagirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.


"Ovakvo ponašanje u vrijeme epidemije i napora koji se ulažu u KB-u Dubrava na liječenju najtežih bolesnika od COVID-a je neprimjereno. Bolnica nije mjesto za ovakve događaje, zdravstveni djelatnici moraju biti uzor u ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera. Ovdje je sve suprotno i zato od ravnatelja bolnice i Upravnog vijeća očekujem da utvrde sve činjenice i na temelju toga odrede mjere prema svim sudionicima ovog događaja", poručio je.

Takvo ponašanje je potpuno neprimjereno, neprihvatljivo i za svaku osudu. Radi se o neprihvatljivom ugrožavanju vlastitog, ali i tuđeg zdravlja nepridržavanjem epidemioloških mjera. Ovaj događaj baca loše svjetlo 


na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao kako u ovoj epidemiji tako i inače, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!