"Karavanom bez barijera" simbolički spojena Hrvatska sa susjedima

01.01.2023.

21:45

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Granični prijelaz Goričan

Granični prijelaz Goričan

Foto: HRT / HTV

Ukidanje barijera, i na moru i na kopnu, mnogo znači Hrvatima koji žive u pograničnom području - i u Mađarskoj i u Sloveniji. A mnogo će značiti i za turizam hrvatskog sjevera. Jutros je izaslanstvo predvođeno županom Matijom Posavcem simbolički spojilo Hrvatsku s našim susjedima takozvanom "Karavanom bez barijera".

Ljetne gužve na prijelazu Goričan remetile su normalan život Hrvata u Mađarskoj kojih uz granicu živi oko pet tisuća.


- Ja radim u Hrvatskoj i posljednje tri godine svaki dan prolazim granicu. Preko ljeta je to bilo neizdrživo kad su se stvarale velike kolone, rekao je  Ladislav Gujas iz Serdahela


Od ponoći - rampe su podignute, a gužve i čekanja - dio su prošlosti.


- Ja sam bio sad kod prijatelja u Hodošanu koji je rekao sad ću se pet puta provozati kroz granični prijelaz da se uvjerim da je to uistinu istina, kazao je Gujas. 


Otvorene granice idu na ruku i mještanima Goričana. Mnogi od njih imaju vinograde i polja na mađarskoj strani.


- Mi smo sad na konju, ovo je za nas veliki dan i zahvaljujemo svima koji su ga ostvarili, rekao je  Franjo Savora iz Goričana. 


Međimurci slobodno putuju u Mađarsku, ali i u susjednu Sloveniju. Već rano ujutro ekipa rekreativaca krenula je - preko granice.


- Mi već tradicionalno organiziramo novogodišnje bicikliranje i sada smo odlučili provjeriti kako je to proći preko granice bez kontrole, rekao je  Josip  Munđar iz Murskog Središća. 


I međimursko izaslanstvo simbolički je spojilo Hrvatsku i Sloveniju - karavanom. Od Murskog Središća do Lendave, pa skelom do Svetog Martina na Muri i prekrasnog vidikovca na Mađerkinu Bregu.


- Mi smo jedina županija koja je još jučer graničila s dvije države članice šengenskog prsotora - na 117 kilometara granice bilo je 9 graničnih prijelaza od toga sa Slovenijom samo sedam, kazao je međimurski župan Matija Posavec


Slovenci su susjede pozdravili srdačno te najavili da će ta nesretna žilet-žica biti napokon potpuno uklonjena s granice.


- Žica na prijelazu Gibina bila je postavljena među prvima u Sloveniji i postupno će biti posve uklonjena. Srećom, nije postavljena duž cijele općine, nego samo u dužini od 1300 metara. Naši su se mještani već ponudili da će je besplatno ukloniti, rekao je načelnik općine Razkrižje Stanko Ivanušič


Otvorene granice, bogata ponuda i prekrasna priroda - mamac su za turiste. Pa ne iznenađuje da Međimurci na 2023. gledaju - vrlo optimistično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!