Je li Lanka, posljednja slonica u Hrvatskoj u depresiji?

08.08.2021.

07:00

Autor: Marko Percan/Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT

Lanka, posljednja slonica u Hrvatskoj

Lanka, posljednja slonica u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Lanka je posljednja slonica u Hrvatskoj koja na Brijunima živi već više od pola stoljeća. No, iz udruge Prijatelji životinja ističu da je Lankin smještaj na Brijunima neadekvatan. Poručuju da je slonica usamljena i da pokazuje znakove patnje i depresije. Uprava parka pak ističe - to nije točno.

Lanka ima dobar apetit. Što je dobar znak. No udruga Prijatelji životinja upozorava da Lanka živi u skučenom prostoru i da je usamljena te upravi parka zamjera što nije prihvatila inicijativu da se slonica premjesti u utočište u Francuskoj.

- Mi bi htjeli da nas oni razuvjere i kažu da je slonica dobro. Nažalost, prema onome što znamo i gdje se trenutačno nalazi - to nije dobro ni za jednu životinju, pogotovo za životinju kao što je slon, koji prirodno živi u društvu, tvrdi Ivana Lunka, iz udruge Prijatelji životinja.

Timaritelj Vedran Klarić s Lankom je već sedam godina. Ističe da stvari nisu tako jednostavne. Svi se, kaže cinično - pametni. Napominje da je Lanka 'gospođa u godinama'. Slonovi su, dodaje - čoporativne životinje. Ali, kad bi joj doveli družicu, partnera ili bebu, u slučaju da ih Lanka ne prihvati - te bi se životinje pobile. Tek onda bi, upozorava, "ispali neodgovorni i bili oni koji maltretiraju životinje".

Lankino društvo bio je Sonny, koji je uginuo prije desetak godina. Oboje su na Brijunima proveli cijeli život. Zato iz parka poručuju da bi uvođenje novog društva ili preseljenje imalo negativan utjecaj na Lanku. Slonovi su inteligentni, imaju emocije i odlično pamćenje, a žive u hijerarhijskim skupinama. Lanka se možda čini premirna, no ona nije dresirana da izvodi trikove.

- Lanka nije cirkuski slon. Lanka je donacija predsjedniku republike. Ona je predsjednički slon što podrazumijeva da je uvijek imala najbolje uvjete i stručnjake koji su se o njoj brinuli. Isto tako tijekom godina, kako se svijest o zaštićenim vrstama i životinjama mijenjala, tako se i tehnologija prilagodbe Lankinog staništa mijenjala, tvrdi ravnatelj NP Brijuni Marino Milotić.

Riječ uprave parka protiv riječi prijatelja životinja. No Lanka je ovdje zahvaljujući Indiri Gandhi koja je nju i Sonnya iz tisućama kilometara daleke Indije, Titu donijela kao poklon. Danas pak, Lanka ostaje posljednja slonica u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!