Jednom je hakeru policija pokucala na vrata, za drugim traga, a što rade bijeli hakeri?

15.02.2022.

19:36

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Nikolina Ćosić

Nadzor agencija za naplatu potraživanja, ilustracija

Nadzor agencija za naplatu potraživanja, ilustracija

Foto: HRT / HTV

I dok je jednom hakeru policija pokucala na vrata - za drugim traga. Tijekom vikenda - još nepoznati počinitelj izvršio je napad na računala jednog osječkog fakulteta. Za njihovo je otključavanje zatražio isplatu u kriptovaluti. Dva hakerska napada s poveznicom - ucjenom - policija ne dovodi u vezu. Kibernetički kriminal je u porastu.

Još kao osnovnoškolac Denis je istraživao, tada ne tako pristupačne čari interneta. Kao tinejdžer otkriven je u hakiranju elektroničke pošte tadašnjeg saborskog zastupnika.

- Ali u to vrijeme mi nismo nešto ciljali, već smo tukli po cijelom internetu. Meni je recimo pao taj saborski zastupnik ali je on pao između njih stotina u tom trenu, rekao je Denis Periša, računalni haker i informatički stručnjak.

Kažnjen je privremenom zabranom pristupa internetu. S vremenom svoje je znanje i vještine odlučio iskoristiti u plemenite svrhe.

- Samo dolazim u te kontakte gdje im je nešto izgubljeno, ukradeno, gdje nekog negdje maltretira gdje se radi o maloljetnicima, facebooku predatorima pedofilima i u tom pravcu sad trenutno ja radim, dodaje Periša.

Maloljetne hakere ne treba podcjenjivati - napravili su mnogo štete hakerskim napadima diljem svijeta - poručuje telekomunikacijski stručnjak.

- Prvi slučaj kad je maloljetnik zbog hakerskog napada završio u zatvoru bilo je prije 20 godina u Americi. On je tada provalio u NASA-u, napravio hakerski napad i jedan vojni obrambeni sustav, presreo je tisuće mailova i napravio onako dosta veliku zbrku, rekao je Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak.

Tvrdi da je trenutačno desetak pokušaja napada na tvrtke u Hrvatskoj. Razlog su sve pristupačnije tehnologije i informacije.

- Danas uz znanje engelskog vi možete na internetu pronaći kako napraviti atomsku bombu, a svakako možete naći hrpu informacija kako lakše provaliti u neki informatički sustav, ističe Lubura.

Sve više informatički pismenih ljudi sve je više i nadmetanja.

- Većina njih vrlo vjerojatno je zainteresirana da se nekako mogu ili proslaviti ili dokazati. Dokazivanje je moguće i na etičan način - tako da se upozori onoga koji ima ranjivost, rekao je Stjepan Groš, Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost, FER.

Upravo to čine bijeli hakeri - stručnjaci koji rade u tvrtkama koje štite informatičke sustave.

- Oni se ponašaju kao napadač koji sad pokušava provaliti da bi se otkrilo dali postoji nekakva manjkavost i da bi se naravno ona zatvorila, kaže Groš.

U tom smjeru trebaju ići mladi informatičari željni dokazivanja - poručuje im, a posebno hakeru koji je oštetio A1, nekoć jedan od njih.

- Sad kad završi sa svim tim mjerama i tko zna što ga čeka s kriminalističkom obradom da se posveti malo programiranju, pa možda malo na kraju i nastavi ali na drugu balu, možda ovako kao i ja, ja sam prošao isto tako pa sad na kraju surađujem s MUP-om i ostalima, rekao je Periša.

Jer stručnjaka za kibernetičku sigurnost na tržištu svakako manjka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!