Jelić za HTV: Svi građani trebaju imati jednake mogućnosti

20.05.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Marko jelić

Marko jelić

Foto: Dnevnik / HRT

Od danas još jedna stranka na našoj političkoj sceni, naziva AP, odnosno Akcija za promjene. Cilj im je, kažu, stvoriti razvijenu, socijalno osviještenu, zelenu Hrvatsku, te uvođenje reda u obrazovanje, zdravstvo i pravosuđe.

Stranka naglašava demokratičnost pa nemaju predsjednika nego četiri supredsjednika od kojih je jedan predsjedavajući - i to šibensko-kninski župan Marko Jelić. Stranka za sada ima nešto više od sto članova, među kojima su nezavisni gradonačelnici i načelnici, ali i liječnici te gospodarstvenici i znanstvenici. 


Jelić: Temeljno načelo je načelo jednakosti


Šibensko-kninski župan Marko Jelić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je temeljno načelo nove stranke, načelo jednakosti.

Žele da svi građani imaju jednake mogućnosti, što u ovom trenutku nije tako. Dodao je da ni sve županije nemaju jednake mogućnosti, primjerice dobivanja novaca iz fondova, ali ni odnosa s državom.

- Mislim da to nije korektno ni demokratski, poručio je Jelić. 

Stranka AP nije Most 2


U stranci ima više nezavisnih zastupnika, što podsjeća na Most. Jelić naglašava kako stranka AP nije Most 2.

- Mi smo već zajedno dosta godina, razgovaramo i radimo zajednički projekte. Mislim da nemamo sličnosti s Mostom, rekao je.

Na današnjoj skupštini stranke bili su predstavnici Fokusa. Jelić je kazao kako im odgovaraju članovi Fokusa, jer imaju slična razmišljanja i djelovanja, ali tu je i Nezavisna lista mladih iz Vrgorca, nezavisni Lacković iz Moslavine, stranka LiPO iz ličkog područja i mnogi drugi.

Jelić je rekao da ne bi rekao da je liberalni centar njihov dominantni fokus.

- Svatko tko gaji kršćanska načela, govorimo o temeljima civilizacije. Svi smo mi zeleno opredijeljeni, za čisti i zdrav okoliš. Socijalno, liberalno, ali i konzervativno smo orijentirani. Svaki čovjek je sve, samo ovisi o slučaju, naglasio je Jelić.

Dodao je da se ne žele ograničavati. 

Za suradnju s Vanđelićem 


Osvrnuo se i na suradnju s Damirom Vanđelićem. Jelić je poručio kako s njim stranka dobro komunicira.

- Mislim da smo podudarni u puno segmenata. Tako da ne vidimo zašto ne bi surađivali, rekao je Jelić.

Naglasio je da stranka još nije radila projekcije za parlamentarne izbore.

Jelić je bio član HDZ-a prije 27 godina, no, kaže da danas surađuje s SDP-om i s drugim strankama. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!