Zagorom harači 200 vukova, napadaju uz kuće i usred dana

26.06.2022.

14:58

Autor: Borka Juras Slamić/Plodovi zemlje/HRT

Šibenskim zaleđem harači gotovo 200 vukova

Šibenskim zaleđem harači gotovo 200 vukova

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nastavljaju se napadi vukova na stoku u zaleđu Šibensko-kninske županije. Napadaju kad stignu, pa i usred bijela dana. Stočari tvrde, u čoporu se ne boje ni ljudi. Strah se uvukao u sela u okolici Kistanja, a stočari traže hitnu intervenciju resornog ministarstva.

Napadi vukova u zaleđu Šibensko-kninske županije sve su češći, a strah se uvukao među ljude jer vukovi napadaju tik uz kuće i usred bijela dana. Stoke je iz dana u dan sve manje, stoga stočari traže hitnu intervenciju države. Saša Štrbac iz Kistanja svoje stado čuva uz same kuće. Dana 13. lipnja ostao je bez trećine koza, a, tvrdi, gotovo i bez glave. Vidio je četiri vuka, no čuo je da je riječ o čoporu od njih sedam.

- Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Izvukli su ovog psa. Vidjeli ste da je sav u ranama. Ivukli su ga i ovdje su mi udavili tih šest životinja. (...) Gladni su, ovo nije njihov teritorij za hranjenje kvalitetno. U biti, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu, priča Saša.

Goranu Šorgiću od ožujka i našeg posljednjeg snimanja vuk je pojeo osam ovaca i koza. On, kaže, mora ići u polje, u krš sa svojim stadom, ali ide sa svojim bratom i više njih. Jučer je sreo stočara kojemu je vuk odnio šest jaradi, tvrdi. Da je šteta znatna, potvrđuju i službeni podaci resornog ministarstva. U tri mjeseca samo u Šibensko-kninskoj županiji prijavljena su 342 slučaja. Vuk samo u ovoj županiji mjesečno usmrti 114 grla stoke, no taj broj nije konačan.

Županijom hara malo manje od 200 vukova

- Od njih osam dobit ću odštetu za njih dva ili tri jer ove ostale nisam pronašao. Kao što sam rekao, nije da samo ja imam štetu, moj susjed ima 10 ovaca. Njemu je kad su radili reportažu nekoliko dana kasnije zaklalo šest u dvorištu. Hoću reći da se šteta dešava i jako je velika, kaže Šorgić.

Službeno gotovo četiri po danu samo u Šibensko-kninskoj županiji. I nije veća samo šteta. U tri mjeseca od našeg posljednjeg priloga službeno je porastao i broj vukova. Nije više 81 jedinka. Sad ih je Ministarstvo pobrojilo malo manje od 200. Pozivaju se na nacionalno Izvješće o stanju očuvanosti vrsta za razdoblje od 2013. do 2018. Staro dakle četiri godine, valjda uz pretpostavku da se u međuvremenu nisu množili.

- Teško je kazati u jedinku. Taj broj sigurno premašuje na području Hrvatske i dijela Bosne koji gravitira gdje vuk obitava preko 400 jedinki. Ja vam moram samo napomenuti da, primjerice, u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promptno se donosi odluka o izlučenju određenog broja jedinki i nema uvijek ovako napete situacije kakve ima kod nas, tvrdi Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Ministarstvo gospodarstva smatra da odstrel nije rješenje. A kad je tako, onda je Ministarstvo poljoprivrede zatrpano pozivima za pomoć.

- Mi ćemo sljedeći natječaj iz operacije 441 Programa ruralnog razvoja, a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu područja, osigurati veća sredstva za gorsko-planinska područja i za područja koja su posebno izložena šteti od vukova, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

No to, obećaje ministrica, neće biti jedina reakcija. Pokušat će se preko posebne mjere ruralnog razvoja da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća određene naknade. Ministarstvo gospodarstva, pak, kaže, razvija nacionalni sustav praćenja stanja vuka pa će izraditi Nacionalni program praćenja. No za sve to valja prikupiti niz podataka pa će im trebati još godinu dana.

Rezervat za vukove

Saša Štrba smatra da je rješenje za vuka - rezervat. 

- Nije to klasični rezervat, to je velika površina u Hrvatskoj gdje vuk prirodno obitava i gdje bi bio zaštićen, dodaje Nediljko Dujić. Riječ je o planinskom prostoru Velebita, Dinare i spoju s bosanskim planinama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!