19:09 / 04.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

U ponedjeljak potvrda slučajeva na zarazu omikron varijantom

Sumnja na omikron u Hrvatskoj

Sumnja na omikron u Hrvatskoj

Foto: Robert Anic/Igor Kralj/Tomislav Miletic/Damir Spehar / PIXSELL

Dok se još čeka službena potvrda prvog slučaja zaraze omikron-varijantom u našoj zemlji, i dalje bilježimo pad broja novozaraženih. Danas imamo 4.465 novih slučajeva, 1.000 manje u odnosu na prošlu subotu. No, udio pozitivnih u broju testiranih i dalje je vrlo visok, danas 38%. Nastavlja se i blagi pad broja pacijenata u bolnicama, trenutačno ih je manje od 2400, dok se broj najteže oboljelih na respiratoru posljednjih dana drži na približno istoj razini, između 310 i 320. Preminule su još 54 osobe.Iako je tijekom četvrtog vala epidemije zanimanje za cijepljenje poraslo, i dalje smo daleko od željenih postotaka. Do sada je, barem jednom dozom, cijepljeno malo više od 54 % ukupnog, odnosno 64 % odraslog stanovništva. Zabrinjava i pad zanimanja za cijepljenje prvom dozom posljednja dva tjedna. Prije dva tjedna ukupno je utrošeno malo više od 25.000 doza cjepiva. Od toga je gotovo 13.000 bilo onih koji su se cijepili prvom dozom. Prije tjedan dana, od ukupno cijepljenih malo više od 21.000 ljudi, prvu dozu primilo je njih oko 7.300 ili 34 %. Pad je nastavljen i danas. Od 23.600 cijepljenih, tek oko 4.800 ili 20% cijepilo se prvom dozom.

Dosadašnja analiza prvih sumnjivih uzoraka upućuje na to da se omikron varijanta virusa pojavila i u Hrvatskoj. Službena se potvrda očekuje u ponedjeljak.

U institutu Ruđer Bošković i u HZJZ-u sumnjaju na dva slučaja zaraze omikronom u Hrvatskoj.

- Danas smo napravili probirni PCR kojim je postavljena visoko suspektna sumnja na omikron varijantu a sada da bi to potvrdili , moramo sekvencirati cijeli genom u oba uzorka, rezultate tog sekvenciranja očekujemo u ponedjeljak, rekla je Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ, ističe da se, ako se pokaže da je riječ o omikronu, možemo očekivati širenje i vjerojatno pojavu kontakata. 

- Prema informacijama iz Afrike i Europe, taj se soj brzo širi. Treba provoditi mjere i držati ih se i mislim da možemo tu situaciju vrlo uspješno voditi, rekla je.

Izvor zaraze još nisu otkrili, no ako je riječ o omikronu, kontakti zaraženih umjesto desetodnevne idu u 14-dnevnu karantenu, potom slijedi testiranje PCR-om.

- Zbog toga moramo poduzeti još detaljnija epidemiološka istraživanja. Radi se o našim građanima koji su bili na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju, tako da će sad uslijediti detaljno istraživanje, kaže Petrović.

Istraživanje cijepljenih u zdravstvu

Istraživanje testiranjem 1.500 cijepljenih zdravstvenih djelatnika u 11 ustanova s najviše zaposlenih u sklopu desetodnevnog pilot projekta pokreće i Ministarstvo zdravstva. Cilj je utvrditi razmjere proboja virusa u zdravstvene ustanove preko cijepljenih zdravstvenih djelatnika u usporedbi s necijepljenim zdravstvenim djelatnicima. 

- Svaki takav projekt je dobrodošao jer nam može samo dodatno dati dodatna saznanja i nove informacije. Posebice što očito virus mutira i mijenja se pa barem da vidimo koliko je kod cijepljenih i necijepljenih razlika u tom pozitivnom testu odnosno bolesti, ističe Ivana Jurinčić, dr. med. specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, KBC Rijeka.

Testirat će cijepljene prije manje od 6 mjeseci, one koji su završile cijepljenje prije više od 6 mjeseci te djelatnike koji su primile „booster” dozu.

Izdavanje lažnih COVID potvrda

S druge strane na testu su pali zdravstveni djelatnici zbog izdavanja lažnih COVID potvrda.

- Protiv dvoje djelatnika se vodi postupak kojemu je cilj istražiti okolnosti pod kojima je dolazilo do situacija da su zatečene potvrde koje nisu adekvatne. Bit ćemo prisiljeni to sankcionirati, kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad Miroslav Hanževački.

Dobar odaziv na cijepljenje

U oko 80 ordinacija doma zdravlja Varaždinske županije prošle su subote cijepili 3.800 osoba, a danas očekuju i veći odaziv.

- Najviše se odazivaju osobe kojima je to prva doza, naravno cijepimo i drugu dozu i osobe koje imaju indikaciju za to i „booster dozu", rekla je Anita Kutnjak Podgorelec, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije.

U redu su i stanovnici Otočca čekali na cijepljenje. U Domu zdravlja Otočac zadovoljni su odazivom. 

S većom procijepljenošću očekuje se bolja zaštita ali i kolektivni imunitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!