Još traje sanacija velikog onečišćenja mora i obale u Kostreni

16.12.2022.

16:51

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Još traje sanacija posljedica velikog onečišćenja mora i obale u Kostreni

Još traje sanacija posljedica velikog onečišćenja mora i obale u Kostreni

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Još uvijek traje sanacija posljedica velikog onečišćenja mora i obale u Kostreni nedaleko od Rijeke. Od ekološkog incidenta prošlo je više od mjesec dana, ali sanaciju otežavaju loši vremenski uvjeti pa se još uvijek utvrđuju pravi razmjeri štete.

Podsjetimo, incident se dogodio zbog istjecanja loživog ulja iz termoelektrane na Urinju.


Tragovi onečišćenja vidljivi su i danas. Sanacija priobalja u Kostreni još nije gotova. Kada će biti - ne zna se. Otežavaju je loši vremenski uvjeti i nepristupačan teren.

- Stavljaju se redovito upijajuće brane, čisti se obala tako da se koristi jako vruća voda pod visokim tlakom. Masne, crne mrlje zahvatile su dijelove obale u dužini od oko dva kilometra. Razmjeri štete još se utvrđuju, rekao je zapovjednik Županijskog operativnog centra Darko Glažar.

- Onečišćivač je poznat i voljan je platiti, sada se radi sporazum koji je "popeglan" i kroz koji dan će se potpisati. Tripartitno, znači od strane čistača Dezinsekcije, onečišćivača TE Rijeka i ŽOC-a koji je tu u ime Županije i koji sve to nadgleda i kontrolira, dodao je zapovjednik Županijskog operativnog centra. 

Incidente poput ovoga teško je predvidjeti. Stoga je ključ brza reakcija i dobro organizirane interventne službe.

- Najveći onečišćivači su s kopna, preko osamdeset posto, na moru zahvaljujući dobrim propisima i ozbiljnosti svih sudionika takva onečišćenja su u puno manjem broju, poručio je tajnik Županijskog operativnog centra Zdravko Lisac.

No, opasnost vreba i iz morskih dubina. Redovito se nadziru potopljene brodske olupine. Njih tridesetak, koliko ih je utvrđeno na području Županije, još uvijek skriva ostatke goriva i maziva.

- Činjenica je da su te olupine svakim danom sve starije i da korozija napreduje i da će one prije ili kasnije raspasti se. To znači da stalno postoji opasnost od zagađenja, ali mi smo jedina Županija koja je poduzela maksimalne mjere da se prevenira to stanje i poduzmu mjere ako do onečišćenja dođe, naglasio je suradnik Županijskog operativnog centra Danijel Frka.

Tijekom ove godine na području Primorsko-goranske županije, uz ovaj nedavni incident, manja onečišćenja mora zabilježena su i na proljeće. Također na području Urinja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!