Kakva je sudbina uhićenih navijača Dinama?

24.08.2023.

19:31

Autor: Nikolina Ćosić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kakva je sudbina uhićenih navijača Dinama?

Kakva je sudbina uhićenih navijača Dinama?

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Vlade u uvodnom govoru premijer Andrej Plenković poručio je kako je odlazak vladajućih u Grčku pomogao poboljšati reputaciju Hrvatske u toj zemlji, koja je narušena nakon incidenata i smrti navijača AEK-a. Dok se čeka pravosudni rasplet situacije za 102 hrvatska navijača koji su u pritvoru, vode se politička upiranja prstom. 

Dok se hrvatska policija sprema za još jednu utakmicu visokog rizika - Dinamo - Sparta, sudbina navijača iza rešetaka grčkih zatvora u rukama je grčke policije i sudova. Hrvatska im je policija dosad ustupila dosjee i kaznenu evidenciju.

- Policija nije akter u tome osim u onom dijelu ako nam se grčka policija obrati s određenim zahtjevima koji traže onu klasičnu policijsku razmjenu informacija. Takvih zahtjeva ima i tu se stvari odvijaju na uobičajen način, naglašava Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Suradnju i moguća rješenja vladajući su ponudili tijekom posjeta Ateni, a tvrde - pridonijelo je to i poboljšanju ugleda Hrvatske u Grčkoj koji je nakon incidenta narušen. Lošu reputaciju - smatra ministar Gordan Grlić Radman - pogoršala je i izjava predsjednika Milanovića.

- Sigurno da apsolutno jako šteti i ne pridonosi položaju hrvatskih državljana u zatvorima. S druge strane, vlasti razumiju i ovu situaciju ali, u javnosti grčkoj se to loše percipira, rekao je Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Oporbeni politički akteri propituju odlazak ministara u posjet u grčke zatvore. Čelnik SDP-a smatra - riječ je o političkom potezu. 

- Diplomatska i konzularna pomoć svakom hrvatskom građaninu koji se zatekne u određenim situacijama u inozemstvu da, ali ovakva hodočašća kakvim smo svjedočili u utorak to je prekomjerno, to je izvan normalnog ponašanja, naglasio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Suprotno onomu što neki žele imputirati - poručuje premijer Plenković - Hrvatska je vlada jednako reagirala i u slučaju uhićenih u Zambiji, kao i u slučaju Hrvata koji su sudjelovali u ratu u Ukrajini. 

- Napravili smo napor koji je primjeren skrbi, ustavnoj obvezi i zakonskoj obvezi Hrvatske države da brine o svojim državljanima gdje god da jesu i mislim da je ta naša politika konzistentna u svim slučajevima relevantnim i važnim gdje smo to dokazali i u više primjera i u posljednje vrijeme, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Vlada je zatražila da se onima protiv kojih se neće podignuti kazneni postupak omogući povratak u Hrvatsku, no odgovor Grčke o tome još se čeka. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!