Cyber kriminalci ne štede nikoga i sve su kreativniji

06.09.2021.

07:00

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/IMS/HRT

Hakerski napadi

Hakerski napadi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iako je svijest o važnosti informatičke sigurnosti sve jača, broj sigurnosnih incidenata u kontinuiranom je porastu. Cyber kriminalci više ne štede nikoga, i postaju sve kreativniji. Napadaju kompanije ali i građane.

Zaštita podataka postala je imperativ. Potvrđuje to i tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Stalna su meta napada, potvrđuje Orlan Mirković, menadžer za IT sigurnost. U Ericssonu, dodaje - imaju 500 paketa napada u sekundi.

Ni jedan poslovni sustav nije lišen takvih problema. U Banci Kovanica još pamte napad otprije 5 godina. U tom trenutku je došlo do 'DDoS' napada, napada uskraćivanjem usluge. Zatražena je, kaže Merio Špicar, direktor sektora Organizacije i informatike - otkupnina u određenom broju bitcoina kojeg bi banka trebala platiti.

Na ucjenu nisu pristali, nadogradili su mrežu i spriječili daljnje napade. No stručnjaci upozoravaju, kibernetički kriminalci postaju sve kreativniji. Počinitelji upadaju u elektroničku komunikaciju i preusmjeravaju je prema sebi.

Tvrtka platila 7 milijuna lažnom dobavljaču

- Njegov cilj u tom trenutku je zadržati povjerenje koje je žrtva imala sa postojećim npr. dobavljačem i zamijeniti pravi račun sa lažnim u kojem su podaci za plaćanje kriminalca, a ne više od dobavljača, objašnjava Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti iz Setcora.

Tako je prije desetak dana i pokradena jedna tvrtka sa šireg područja Zagreba, potvrđuje voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a Renato Grgurić. Uplatila je iznos od gotovo 7 milijuna kuna za kupljenu robu na lažni račun počinitelja u inozemstvu.

S obzirom na to da su počinitelji u inozemstvu, teško im se ulazi u trag. Najvažnije je stoga da svaka kompanija radi na sustavnoj zaštiti. U Ericssonu, kaže Orlan Mirković imaju ekipu u 'security operation centru' sve događaje prati 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Građani žrtve, većinom na moru i to nakon sezone

- Doba pandemije, kada stotine tisuća zaposlenika radi od kuće, posebno je izazovno. Svi oni posebnim kanalima ulaze u tvrtku i sve te kanale kriminalci mogu zloupotrijebiti, upozorava Vedran Vujasinović. Ključ je u edukaciji zaposlenika, kao uostalom i svih građana. Nerijetko su i oni žrtve financijske prijevare.

- Radi se o situacijama u kojima se građani putem E pošte, često i telefonom kontaktiraju. Kaže im se da ulažu svoj u kruptovalute, prikazuju im se lažne internetske stranice u kojima je navedena kriptovaluta koja uopće ne postoji te da ona bilježi veiki porast. Građaninma se obeća ogromna zarada u kratkom roku. To je čest slučaj u dalmatinskim, odnosno, primorskim policijskim upravama - posebno na jesen kada se očekuje da građani imaju novac zarađen od turizma, upozorava Renato Grgurić.

Samo u prvih 7 mjeseci ove godine zabilježena su 832 kibernetička napada. Dvostruko više nego prošle godine. Stoga oprez - jer jedan krivi potez mišem, može vas skupo stajati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!