19:43 / 06.07.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Brojne teme pred vladajućom koalicijom

Sastanak koalicijskih partnera

Sastanak koalicijskih partnera

Foto: Patrik Macek / PIXSELL/HRT

Točno na godišnjicu dogovora o većini u Hrvatskom saboru, postignutom dan nakon održanih parlamentarnih izbora, sastala se vladajuća koalicija. Kao glavne teme na sastanku su se nametnuli problemi s cijepljenjem i s time povezani kriteriji za državne potpore, te Zakon o trgovini koji će regulirati rad nedjeljom, a spominje se i ograničenje rada trgovina do 21 sat.

Koalicijski partneri ocijenili su dosadašnju suradnju s vladajućima pozitivno, a posebno u izvanrednim okolnostima.

- Stvari su bitno mijenjane tijekom same krize. Prepoznavane su točke na kojima su problemi i reagiralo se, kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti. 

O prijedlogu izmjena Zakona o trgovini

Na nove izazove također je potrebno reagirati. Ne tako složno razgovaralo se o prijedlogu izmjena zakona o trgovini, kojim bi se, među ostalim, radno vrijeme svih trgovina moglo ograničiti do 21 sat.

- Do sada nismo imali nikakvo reguliranje radnog vremena pa su neki poslodavci tu išli u krajnost, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

Čačić pak smatra da "tu priču treba postaviti puno fleksibilnije".

- Jedan vrlo dobar prijedlog je dao Silvano Hrelja, a to je da se ne definira vrijeme rada, nego se definira broj sati kad se ne radi, dodao je.

Sugestije su u resornom ministarstvu spremni prihvatiti. 

- Imamo prijedlog o kojem ćemo raspravljati. Već sada je sigurno da ćemo uvažavati specifičnosti turističkih središta odnosno dijelova Hrvatske koji tijekom ljetnih mjeseci na neki način i živi u kasnim večernjim satima, kazao je Ćorić. 

Blagdani i nedjelje, prema svemu sudeći, bit će neradni.

- Ostavit će se temeljem zakona i mogućnost poslodavcima da odrede određeni broj nedjelja u godini kada će raditi, napominje Branko Bačić (HDZ). 

Vlada ne odustaje od povezanosti dodjele potpora s cijepljenjem

Iako s partnerima nisu razgovarali o povezanosti dodjele potpora za gospodarstvenike s cijepljenjem, Vlada od toga ne odustaje.

Ministar Ćorić ponavlja da cijepljenje nije nužno samo zbog zdravlja, nego i gospodarstva.

- Procijepljenost kod nas je niža od europskog prosjeka te daleko niža od mediteranskih zemalja, dakle naših konkurenata. Bilo kakav značajniji eksces nas vodi na „crvene liste” iz kojih ovo ljeto vrlo vjerojatno više neće biti povratka. Ovaj pristup mora se odnositi na sve, dakle tu ne govorimo o privatnom ili javnom sektoru, naglasio je Ćorić.

Ministar, ipak, nije imao podatak koliko je cijepljenih u njegovu ministarstvu, no obećao je da će taj podatak pokušati saznati, ako bude moguće bez kršenja GDPR-a.

O razrješenju dužnosti ravnatelja HRT-a 

Na sastanku koalicijskih partnera razgovaralo se i o pitanju razrješenja dužnosti ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, o čemu će se sutra raspravljati na sjednici saborskog Odbora za medije. Dogovoreno je i tko će biti vršitelj dužnosti, dok se javnim natječajem ne izabere novi ravnatelj.

- Predloženo je i podržano imenovanje dosadašnjeg ravnatelja programa, koji ujedno već sada mijenja ravnatelja HRT-a, gospodina Renata Kunića za vršitelja dužnosti, kazao je Bačić i dodao: "On će javno deklarirati kako se neće kandidirati za ravnatelja Hrvatske radiotelevizije."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!