12:15 / 08.02.2022.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Pavić Šimetin: Idući tjedan - testiranje učenika na COVID

Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

Foto: HTV / HRT

Testovi za testiranje djece na COVID sutra stižu u Hrvatsku, potom slijedi njihova distribucija, a početak idućeg tjedna je zadnji trenutak kada bi sve škole trebale i testirati, izjavila je za podnevni Dnevnik HTV-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Govorila je i o postocima ljudi koji su se zarazili nakon što su se cijepili, preboljeli COVID ili uopće nisu cijepljeni. Istaknula je da ako je osoba primila booster dozu cjepiva, ona onda ima pet puta manje izgleda da se zarazi, nego ako nije uopće cijepljena. 


Pavić Šimetin odgovarala je na pitanje novinarke Ruže Ištuk - koliko je reinficiranih u Hrvatskoj te koliko je među njima onih koji su se cijepili. 

- Sve što nam se događa je nešto što smo i očekivali, jer smo vidjeli da je to tako i u drugim državama. Na to su nas upozoravali i Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti. Naime, radi se o omikron-varijanti koronavirusa koja je izrazito zarazna. U nepunih pet tjedana 2022. godine zaraženo je 222.000 osoba. To je više nego što je ukupno zaraženo u 2020. godini, a gotovo polovina svih zaraza u 2021. godini, rekla je Pavić Šimetin. 

Koliko je zaraženih nakon što su se cijepili?

- Postotak zaraženih nakon primljene booster doze cjepiva iznosi 1,5%. Oni koji su se zarazili nakon druge doze cjepiva ili jedne doze Jansena je 3,5%. Onih koji su preboljeli COVID, pa su se u 2022. godini ponovno zarazili je 5,5%. Najviše zaraženih imamo među onima koji se nisu cijepili ili koji su primili samo prvu dozu - njih je 7,5%. Ako je osoba primila booster dozu cjepiva, ona onda ima pet puta manje izgleda da se zarazi, nego ako nije uopće cijepljena ili ako je samo djelomično. 

Na pitanje kada počinje testiranje djece u školama, rekla je da testovi sutra trebaju doći u Hrvatsku.

- Potom kreće distribucija, a početak idućeg tjedna je zadnji trenutak kada bi sve škole trebale testirati, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!