07:21 / 19.03.2021.

Autor: HRT/E.L.S.

Treći dan više od tisuću novozaraženih, oni koji krše mjere ostaju bez državne pomoći

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Davor Puklavec/Željko Lukunić/Damir Spehar / PIXSELL

Treći dan zaredom imamo više od tisuću novozaraženih, u posljednja 24 sata 1 112. Nastavlja rasti i udio pozitivnih u broju testiranih, danas smo već na 17%. S Covidom je preminulo još 17 oboljelih. Posebno zabrinjava ponovno jačanje pritiska na bolnički sustav. Na liječenju je više od 900 pacijenata, među kojima na respiratoru 80 najteže oboljelih. Najave novog zatvaranja za sada nema, ali će se znatno pooštriti kontrola i jače kažnjavati oni koji krše epidemiološke mjere.  

Sigurno je da oni koji budu kršili mjere, neće imati pravo na kompenzaciju jer to nema logike. Dakle, s jedne strane dobivaš naknadu od države, a s druge strane se ne pridržavaš elementarnih epidemioloških mjera.

Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite

Vezano za cjepivo AstraZenece, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je danas između ostalog da EMA nije donijela regulatornu odluku vezano za to trebaju li se žene od 25 do 55 godina suzdržavati od cijepljenja tim cjepivom, "što znači da se taj rizik ne smatra velikim i da ga je potrebno dodatno istražiti".

- Posebno naglašava (EMA, op.a.) da je i za žene od 25-55 godina puno veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik, rekao je.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji virusom je zaraženo 145 učenika, a više od 1800 ih je u samoizolaciji pa je lokalni stožer donio odluku da prva tri razreda srednjih škola od ponedjeljka krenu na online nastavu, dok će završni razredi nastavu pohađati u školama. U stožeru su zabrinuti zbog povećanog broja oboljelih na respiratoru - danas ih je 17, ali i zbog nepoštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima. 

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 234 novozaraženih. Rast je to od 40 posto u odnosu na početak ožujka. Zbog velikih brojeva i turističke sezone koja se približava, Županijski stožer od Vlade će zatražiti veće količine cjepiva, a županija je spremna u nabavi sudjelovati i financijski. Ako se rast broja novozaraženih nastavi, Stožer najavljuje strože mjere.


Organizirano cijepljenje građana AstraZenecinim cjepivom nastavljeno je u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali danas je slab odaziv mještana općine Gola. Svoju prvu dozu AstraZenekina cjepiva dobilo je 90 osoba, a ne 250 kako je bilo planirano. U toj županiji do sada nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave. Sutra se nastavlja cijepljenje u Koprivnici.


EMA: cjepivo AstraZenece sigurno

Europska medicinska agencija (EMA) objavila je nakon izvanrednog sastanka da je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno te da nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od tromboembolije, ali i da se povezanost između određenih slučajeva i cjepiva ne može potpuno otkloniti. 

O cjepivu i trombozi u Studiju 4 HTV-a

Nikica Mirošević Skvrce
, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a uputila je jutros u emisiji Studio 4 HRT-a poruku pacijentima koji su se cijepili AstraZenecinom cjepivom.

- Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Mnogo je veća mogućnost da dobijete ovakve nuspojave odnosno trombozu od COVID-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Riječ je nečem vrlo rijetkom. Ono što treba pripaziti nakon cijepljenja jesu modrice. Ako se počnu javljati modrice po tijelu, trebalo bi se javiti liječniku. Jedan od ozbiljnih simptoma su i teške i dugotrajne glavobolje nekoliko dana nakon cijepljenja, a koje ne prolaze od lijekova. To su najvažniji simptomi zbog kojih bi se pacijenti trebali javiti liječnicima, objasnila je Mirošević Skvrce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!