13:40 / 19.03.2021.

Autor: I.H./HRT

Capak o cjepivu AstraZenece: Rizik od nuspojava manji od opasnosti od COVID-19

Krunoslav Capak o cjepivu AstraZenece

Krunoslav Capak o cjepivu AstraZenece

Foto: Zeljko Lukunic/Dado Ruvic / PIXSELL/REUTERS

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao je kako je HALMED do jučer zaprimio 1862 prijave nuspojava, 1051 je na Pfizerovo cjepivo, 108 na Modernino i 701 na AstraZenecino, za dvije prijave ne znaju na koje cjepivo se odnosi. - Bilo je i izvješće od EMA-e, potvrđeno je da, za sada, prema podacima utemeljenim na medicinskoj dokumentaciji nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, to je preporuka EMA-e. Naravno, svaka zemlja može odlučiti za sebe, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" . 


Dodala je kako je rečeno da će se i dalje pozorno pratiti nuspojave vezane uz trombozu i poremećaje zgrušavanje krvi jer je još uvijek nejasno (...) koji su mehanizmi u podlozi za povećanu pojavu raznih vrsta tromboza. 


- Ono što se diskutiralo tijekom te rasprave je da sada većina zemalja koje su odmah odlučile, na prve informacije, isključiti starije od 65 godina iz cijepljenja, za što se nije pokazalo da ima bilo kakve znanstvene i stručne osnove, kao i oni koji su zaustavili cijepljenje zbog informacija o trombozi, imaju problema u komunikaciji kako objasniti građanima zašto su imali ijedan stav, a sada drugi (...) Generalni zaključak, što se tiče cjepiva i cijepljenja, je da rizik od nuspojava (..) je mnogo manji nego opasnost od COVID-19, a i dalje će se na stručnoj i znanstvenoj razini pratiti svaki detalj i sve nuspojave cjepiva, rekla je Markotić. 


Na pitanje postoji li netko tko se ne bi smio cijepiti AstraZenecinim cjepivom, Capak je rekao da je EMA u svom jučerašnjem priopćenju istaknula da je moguće da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom i ta situacija mora biti istražena i komisija će u vezi s tim nastaviti s radom. 


- Otkad smo počeli cijepiti s AstraZenecom zabilježili smo 12 slučajeva tromboze venskih sinusa, to je nešto više od onog što je očekivano i uglavnom se radi o ženama u dobi od 25-55 godina. EMA smatra da se ta situacija mora i dalje istražiti i treba nastaviti s prijavama takvih slučajeva (...) EMA nije donijela odluku trebaju li se žene u toj dobi izuzeti od cijepljenja, što znači da se taj rizik ne smatra velikim i potrebno ga je i dalje istražiti i tražiti povezanost između cijepljenja i tog događaja, rekao je. 


Capak je dodao kako je i za žene u toj dobi mnogo veća korist od cijepljenja nego što je prisutan rizik od ovih dviju bolesti. 


Markotić se nadovezala, rekla je da se u tim podacima mora još analizirati kolika je upotreba kontraceptiva među ženama te dobi, jer i oni mogu biti faktor za povećanje trombocitopenije. 


Odgovarajući na pitanje ima li nuspojava i kod drugih cjepiva, Capak je rekao da je ovo malo veća pojavnost, a riječ je o 12 događaja na 20 milijuna ljudi koliko je cijepljeno AstraZenecom, kod drugih cjepiva je zabilježeno manje takvih događaja. 


- Mi smo imali jedan tromboembolijski događaj nakon cijepljenja Pfizer (..), no AstraZeneca je posebno istraživana jer je posebno pod paskom i javnosti i regulatornih tijela dodao je. 


Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako nema apsolutno ništa protiv cijepljenja AstraZenecom i to će učiniti kada za to dođe vrijeme bez ikakva razmišljanja. 


- Ako treba zbog kampanje, cijepit ću se AstraZenecom, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!