16:36 / 14.05.2021.

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Kozlevac: Molimo roditelje da djecu sa simptomima ne puštaju u školu!

Kozlevac

Kozlevac

Foto: HTV / HRT

U Istri se broj novozaraženih smanjuje, danas je sedmero pozitivnih, no broj osoba u samoizolaciji i dalje je velik. Ipak, kako je ukupna epidemiološka situacija bolja, još jedan dio školaraca vraća se na nastavu uživo sljedećega tjedna. Senka Mošnja razgovarala je s načelnikom istarskoga stožera Dinom Kozlevcem.

Sljedeći tjedan u Istri se u školske klupe vraćaju učenici viših razreda Osnovnih škola.

- Gotovo sve škole, to je već godinu dana na snazi, moraju poštivati epidemiološke mjere koji je donio HZJZ u suradnji s Ministarstvom školstva. Prema tome, mjere se odnose na razmak među klupama, među učenicima, odnose se na nošenje maske, prozračivanje prostora. Prema tome sve te mjere su i dalje na snazi. Ravnatelji škola su jako dobro upoznati s tim mjerama i ja ih pozivam da te mjere provode dok ne dođemo u situaciju da zaključimo da ih možemo otpustiti, istaknuo je.

- Škole i ravnatelji i dalje, zajedno s osnivačima i dalje mogu donositi odluke o modelima, je li to isključivo model A, B ili kombinirani AB. Međutim, što se tiče modela C ne bi ga više nitko trebao primjenjivati. Svi su suglasni da je taj model bio izuzetak u vremenima kad je to trebalo donijeti radi zaštite učenika, ali sada je vrijeme da idu po modelu A. Tamo gdje se može organizirati, naglasio je.

- Očekujemo probleme i tu su ključni roditelji, osoblje u školama, nastavnici, profesori i pomoćno osoblje. Slučaj koji imamo i danas je da su dva učenika po pet, šest dana odlazili sa simptomima u školu. Zbog toga su u samoizolaciji bila dva razreda. Otišla su dva sportska kluba. Jedna utakmica je u samoizolaciji. Prema tome, ta dva slučaja su nam preko 100 ljudi stavili u samoizolaciju. Ako tim putem idemo, znači vraćaju se djeca u školu, danas je oko 350 učenika manjih razloga u samoizolaciji, puta tri - neće biti dobro, rekao je.

- Prema tome pozivam roditelje, molimo ih da djecu sa simptomima ne puštaju u školu. Simptomi koji sliče na prehladu, temperatura ili drugo. Nisu djeca ugrožena, nego nam ugrožavaju obitelji. Pogotovo oni koji se nisu cijepili. Pozivam ljude da se cijepe. Što prije se svi procijepimo to ćemo se prije vratiti u normalno stanje. Pozivam i one antivaksere i svi oni koji se na jedan neugodan način odnose prema cijeloj toj aktivnosti borbe protiv pandemije da se cijepe. U interesu sebe, svoje obitelji i svoje okoline. Što prije ćemo početi živjeti staro normalno, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!