Krivotvorine na štandovima i na internetu

01.08.2022.

20:06

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Dnevnik/HTV

Krivotvorena roba, ilustracija

Krivotvorena roba, ilustracija

Foto: Creative Lab / Shutterstock

Gotovo 240 tisuća krivotvorenih proizvoda - vrijednih 33 milijuna eura. Tolika je prošlogodišnja zaplijena hrvatskih carinika. Države članice EU-a godišnje gube do 15 milijardi eura zbog poplave krivotvorene robe na tržištu. Činjenica je da se gotovo sve može krivotvoriti, a najčešći kanal za prodaju takvih proizvoda na neviđeno postao je internet.

Odjeća, obuća, kozmetika, elektronički uređaji - najčešći su to krivotvoreni prozvodi koje kupuju hrvatski potrošači.

"Neki ljudi idu u Tursku kažu da tamo ima dobrih kopija, kupuje se na kile", "Najbolje je kupiti kad vidite i to momentalno i neplanirno", "Ni kopiju ni original nego ono što se meni sviđa", samo su neki od odgovora građana na pitanje o krivotvorinama.

Krivotvoritelja ima na svim kontinentima. Kina i Hong Kong najveći su izvoznici krivotvorenih proizvoda. Takva roba često do kupca dolazi putem interneta ili se prodaje na štandovima.

Svjesno kupovanje krivotvorine, ili prevara

- Tijekom prošle godine i na domaćem tržištu zapljenjeno je preko 24 tisuće proizvoda. U pravilu jednaki su vrstama robe koje nalazimo u uvozu, jedino u manjim količinama jer se roba distribuira na više štandova u turističkim središtima u Hrvatskoj, kaže viši upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave Ninoslav Babić.

Neki potrošači ne znaju da su kupili krivotvorinu, ističu u potrošačkim udrugama. Glavni razlog za kupnju takvih proizvoda niža je cijena.

- Cijena je vrlo često faktor koji motivira potrošače da naruče takvu robu mada oni katkada svijesno ulaze u rizik. Ali ocjenjujem da većina potrošača ne zna da se radi o mogućim krivotorinama, dodaje Vlado Bilješki iz splitske Udruge za zaštitu potrošača.

Svi su krivotvoreni proizvodi rizični jer se često proizvode od materijala koji nisu provjereni, pogotovo kad je riječ o hrani i farmaceutskim proizvodima.

- Svakako treba naglasiti našim potrošačima da ne kupuju lijekove putem interneta, upozorava Marija Šiša Hrlić, voditeljica Odjela za autorska i srodna prava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Kupnjom krivotvorene robe izlažete se i velikom financijskom riziku. Utvrdi li se da ste doista naručili krivotvorinu, ostat ćete bez proizvoda, a mogli biste platiti i kaznu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!