Lakušić za HTV: 2025. godine svi bi trebali biti u svojim prostorima

18.05.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/A.S.

Stjepan Lakušić

Stjepan Lakušić

Foto: Dnevnik / HRT

U sklopu novog sveučilišnog kampusa Borongaj bit će više fakulteta nego do sada. Uz sadašnja 4 u prvoj fazi bit će još 12 fakulteta, ali i kongresni centar te studentski domovi. Zagrebački rektor Stjepan Lakušić je komentirao i model obnove zagrebačkih fakulteta oštećenih u potresu te kada će ona biti gotova. 

Kampus Borongaj kako kaže Lakušić za Dnevnik HTV-a je bila prioritet tema Sveučilišta u Zagrebu.

- No, međutim da bi se bilo koji projekt u Zagrebu realizirao, moramo realizirati novu infrastrukturu jer je to uvjet za gradnju samih objekata. Grad Zagreb je prepoznao inicijativu Sveučilišta, stavio svoje razdoblje financiranja. Naravno, ovdje je ključno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, jer je riječ o infrastrukturi koja će osigurati sredstva i na taj način imamo produžetak Vukovarske ulice, ulazak u kampus Borongaj s tramvajskim prometom, što je itekako važno za naše studente, rekao je.

Nakon toga, ističe tramvajski promet nastavlja poveznicu s Mandlovom ulicom, a to je dodaje ispod željezničke pruge i Branimirove ulice.

- S time bi dobili dva cilja. Riješili smo prometno povezivanje, ali smo dobili učinkovitost javnog prometa s obzirom na energetski pogled, a to je smanjeno trošenje energije ako gledamo gradski promet, istaknuo je Lakušić.

Kako će izgledati novi sveučilišni kampus Borongaj u Zagrebu zanima mnoge, a mi donosimo ekskluzivne snimke!

Fakulteti stradali u potresu 


Rekao je da je obnova zagrebačkih fakulteta investicija od skoro 400 milijuna eura. 

- Imamo 24 sastavnice koje su aktivne za cjelovitu obnovu, 43 zgrade ukupno obnavljamo u ovome procesu nakon potresa. Mi smo odradili i napravili platformu gdje možemo imati informaciju o svakoj sastavnici i projektu, istaknuo je.

Dodaje da je ono što je za očekivati i potrebitost opremanja pojedinih prostora, jer su, ističe i oni stradali gledajući od stare opreme i laboratorija.  

- Ako je sada 2023. godina, znači 2025. godine svi bi trebali biti u svojim prostorima, sa svojim studentima, u laboratorijima i da naravno uživaju u obnovljenim prostorima, istaknuo je Lakušić.

Komunikacija sa studentima 

Kaže da ima odličnu komunikaciju sa studentima i da su sada u završnoj fazi završetka petog i šestog paviljona u Studentskom domu Stjepan Radić. 

- Osigurali smo i sredstava za navedeni dio, na kampusu Borongaj pokrenuli smo idejne projekte, tri studentska kampa po 500 smještajnih kapaciteta. To je jedna novost, konačno nakon 30 godina u Zagrebu se kreće s novijim studentskim domom što je važna činjenica, kazao je Lakušić. 

Dodaje da će se unaprijediti studentske iskaznice kako bi studenti mogli koristiti još više usluga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!