Velika smjena generacija u hrvatskoj politici?

31.05.2021.

07:33

Autor: HRT

Pobjednici lokalnih izbora 2021.

Pobjednici lokalnih izbora 2021.

Foto: Marko Lukunic, Davor Javorovic, Milan Sabic, Goran Kovacic / PIXSELL

Drugi krug lokalnih izbora donio je velike promjene na čelu brojnih gradova i županija. Na mjestima gradonačelnika i župana više nećemo gledati neka dobro poznata lica. Počinje li ovim lokalnim izborima velika smjena generacija u hrvatskoj politici? 


Zagreb poslije 20 godina ima novog gradonačelnika. Poznati aktivist i veliki kritičar svojeg prethodnika osvojio je gotovo dvotrećinsku većinu glasova - povjerenje mu je dalo malo manje od 200 tisuća Zagrepčana, dok je potpora njegovu oponentu Miroslavu Škori bila gotovo upola manja.

Rezultati lokalnih izbora u Zagrebu

Rezultati lokalnih izbora u Zagrebu

Foto: HRT / IMS

Osam i pol tisuća glasova odnijelo je prevagu u Splitu - novi je gradonačelnik Ivica Puljak, kandidat stranke Centar koji je s 56, 75% glasova izborio pobjedu u drugom krugu protiv HDZ-ova Vice Mihanovića

Rezultati lokalnih izbora u Splitu

Rezultati lokalnih izbora u Splitu

Foto: HRT / IMS

U Rijeci na vlasti ostaje ista stranka s novim licem. Vojka Obersnela naslijedit će Marko Filipović, kandidat kojeg su poduprle četiri stranke i 3 tisuće birača više od protukandidata Davora Štimca.

Rezultati lokalnih izbora u Rijeci

Rezultati lokalnih izbora u Rijeci

Foto: HRT / IMS

I Osijek ima novoga gradonačelnika - i to je povijesni rezultat HDZ-a u tom gradu. Ivan Radić sa 62, 69 % glasova pobijedio je kandidata Domovinskog pokreta Berislava Mlinarevića

Rezultati lokalnih izbora u Osijeku

Rezultati lokalnih izbora u Osijeku

Foto: HRT / IMS

Zanimljiva utrka vodila se u Puli - iako se Filip Zoričić probio u drugi krug uz gotovo 17% glasova zaostatka za Elenom Puh Belci - Pula je na kraju ipak izabrala gradonačelnika. Zoričić je dobio 56 i pol posto potpore birača.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora 2021.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora 2021.

Foto: HRT / IMS

Na vlasti u Vukovaru ostaje Ivan Penava - a utrka je, priznaje, bila teža nego što je očekivao. Penava je s 54 cijela 35% glasova pobijedio HDZ-ova Nikolu Mažara.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Vukovaru

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Vukovaru

Foto: HRT / IMS

Varaždin ima novoga gradonačelnika. Dosadašnji Ivan Čehok izgubio je od SDP-ova Nevena Bosilja koji je imao samo 169 glasova prednosti, odnosno 50,52% potpore.

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Varaždinu

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Varaždinu

Foto: HRT / IMS

A svi novoizabrani načelnici, gradonačelnici i župani za preuzimanje vlasti moraju pričekati objavu službenih rezultata izbora. Do prvih primopredaja može doći potkraj ovog ili početkom sljedećeg tjedna, a u slučaju prigovora ili ponavljanja izbora na nekom biračkom mjestu, one će se obaviti i kasnije. Svi oni koji su izgubili vlast, svojim nasljednicima moraju podnijeti pisano izvješće.

Na razini županija HDZ je proglasio izbornu pobjedu. Iz utrke za Grad Zagreb ispali su u prvome krugu, no HDZ je naposljetku osvojio vlast u 15 od preostalih 20 županija. Prvi put HDZ ima župana u Varaždinskoj županiji, Anđelko Stričak vlast preuzima od Radimira Čačića.

U Bjelovarsko-bilogorskoj dosadašnjeg župana Damira Bajsa nakon 20 godina s trona je skinuo HDZ-ov Marko Marušić.Ernest Petry
preuzima titulu ličko-senjskog župana od Darka Milinovića. Izborni poraz HDZ je upisao u Šibensko-kninskoj županiji gdje je dugogodišnjeg župana Gorana Pauka pobijedio nezavisni Marko Jelić. A koliko je svaki glas važan, pokazalo se u  IDS-ov Boris Miletić postao je župan sa samo 54 glasa prednosti ispred SDP-ova Danijela Ferića

Galerija
Rezultati po županijama, Foto: HRT/IMS
Rezultati po županijama, Foto: HRT/IMSRezultati izbora po županijama, Foto: HRT/IMS

Novi gradonačelnik Sinja je Miro Bulj iz Mosta. Poručio je da će biti gradonačelnik svih Sinjana. 

Zanimljiva situacija dogodila je u zagorskoj općini Kraljevec na Sutli. Načelnica će se znati za dva tjedna i to u trećem krugu izbora.

Evo kakva je bila atmosfera sinoć u pobjedničkim stožerima:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!