Lokalni stožeri pooštravaju mjere: Ulazimo li u peti val epidemije?

19:26 / 03.01.2022.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Testiranje na COVID

Testiranje na COVID

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

I danas imamo velik porast broja novooboljelih od COVID-a. Iako je jučer bilo znatno manje testiranja, 1103 nova slučaja zaraze - dvostruko je više nego prošlog ponedjeljka. U bolnicama je 1795 pacijenata, na respiratoru 239 najteže oboljelih, što je blagi rast u odnosu na posljednja dva dana. Preminule su još 44 osobe.

Uz Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvanska županija posljednjih dana ima velik porast broja novozaraženih. Hoće li blagdanska slavlja dovesti do još jačeg vala epidemije, vidjet ćemo u idućim danima.

- Apsolutno je bolnica spremna za ovo što je pred nama, u ove dvije godine pandemije imali smo sličnih situacija. U ovom trenutku imamo 57 COVID pozitivnih pacijenata, od toga pet pacijenata u jedinici za intenzivno liječenje. Također je značajan broj pacijenata u ambulanti za infektivne bolesti na obradi, tako da očekujemo još prijema pacijenata tijekom večeri, rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, za središnji Dnevnik.

Upitan kako bolnica stoji sa slobodnim kapacitetima, Bekić je rekao da je gornja granica oko 150 pacijenata.

- U ovom trenutku za prvu akciju imamo pripremljen 81 ležaj, nismo do sada ispunili te pune kapacitete. Širit ćemo ih ovisno o razvoju situacije, dodao je.

- Badnjak smo dočekali s 20 hospitaliziranih, a nakon četiri dana imali smo skoro 60 pacijenata. Druženje tijekom blagdana je rezultiralo povećanim brojem pozitivnih slučajeva. Danas je oboren rekord što se tiče testiranja i novootkrivenih pozitivnih slučajeva. OB Dubrovnik sa Zavodom za javno zdravstvo je testirala preko 1100 osoba, preko 60 posto je bilo COVID pozitivno, rekao je Bekić.

U Dubrovniku zasad nije potvrđen omikron-soj. Bekić je rekao da je broj hospitalizacija povećan, između 6 i 10 pacijenata tijekom 24 sata.

- Svakako će biti veći broj hospitalizacija, ali za sada su sve naznake da neće padati broj novozaraženih i hospitaliziranih, zaključio je Bekić.

Lokalni stožeri poooštravaju mjere

Masovna druženja tijekom blagdana polako dolaze na naplatu - nakon Istarske, i Splitsko-dalmatinska županija najavljuje nove mjere.


- Koje će ići ka tome da se smanji broj ljudi na raznim druženjima, možda da se skrati radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Ukoliko ne uvedemo online nastavu za sve škole, bit će obveza svih ravnatelja i školskih liječnika da prate situaciju, rekao je Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

I načelnici drugih županijskih stožera razmatraju tu mogućnost.

- Ovih nekoliko dana trebamo pričekati da vidimo hoće li biti posljedica oko dočeka Nove godine, a onda ćemo vidjeti pa ćemo procijeniti situaciju. Ako bude potrebno, tražit ćemo strožije mjere. Ja se nadam da do toga neće doći, rekao je Ante Babić, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

- Još uvijek je situacija u našoj OB pod kontrolom. Međutim ako vidimo da se ta situacija pogoršava, bit ćemo primorani donositi strože odluke, rekao je Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

A situacija u bolnicama ne ide na bolje, iako su u osječkom KBC-u posljednja tri tjedna bilježili blagi pad broja pacijenata.

- Međutim taj pad se u zadnjih nekoliko dana zaustavio, stabilizirao pa imamo jedno stalno stanje. Recimo danas je u bolnici 62 onih najtežih bolesnika od toga je 12 na respiratoru, rekao je Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

U posljednjih mjesec dana u koprivničkoj bolnici imali su nekoliko trudnica s teškim oblicima COVID-19.

- Dvije prijevremene trudnoće, transportirane su u tercijarni centar u Zagrebu. Rođena je jedna beba carskim rezom, nažalost majka nije preživjela. Nažalost imamo jednu trudnicu koja je rodila mrtvorođeno, i ona je transportirana na Fran Mihaljević u Zagrebu, rekao je Ivica Stanišić, rukovoditelj Odjela ginekologije i opstetricije OB Koprivnica.

Nadomak petog vala, u periodu širenja omikrona, preostaje nam samo odgovorno se ponašati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!