19:26 / 12.02.2021.

Autor: Sunčica Findak/Andrea Vatavuk/Dominique Bratović Vela/Dnevnik/IMS/Hina/D.D.

Maratonska sjednica Sveučilišnog savjeta: prihvaćena Šimpragina ostavka

Luka Burilović

Luka Burilović

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Cijelo poslijepodne trajala je sjednica Sveučilišnog savjeta. Jedan od zaključaka je da obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga više neće obnašati tu dužnost, a na Senatu će biti imenovan novi. Savjet je predložio i osnivanje povjerenstva u trajnom statusu koji će razmotriti svaku prijavu za seksualno uznemiravanje. Prikupit će se podaci o svim zaposlenicima Sveučilišta starijima od 70 godina i provjeriti ima li osnove za njihov daljnji rad.

Nakon maratonske sjednice Sveučilišnog savjeta zaključeno je da je, budući da se nisu baš često sastajali, tema za raspravu bilo i previše.

Nakon višesatne sjednice, koja je počela u podne, predsjednik Sveučilišnoga savjeta Luka Burilović oko 20 sati obratio se novinarima koji su ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu čekali gotovo osam sati. Uz isprike za dugo čekanje na niskim temperaturama, Burilović je novinare izvijestio da je na sjednici održanoj u Auli Sveučilišta u Zagrebu bilo devet članova toga savjeta, od kojih je osam glasalo o zaključcima, budući da predstavnika Studentskoga zbora u savjetu još nije potvrdio Senat, a kao gost na sjednici je bio rektor Damir Boras. Rekao je da na sjednici koja je trajala šest i pol sati nisu bili akademik Željko Reiner, koji je vodio sjednicu Hrvatskoga sabora, profesor Peruško Bogdanić koji je na putu izvan Hrvatske, te predstavnica grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Burilović je rekao da je na dnevnom redu sjednice bilo pet točaka, od kojih su zaključci vezani za četiri točke dnevnog red doneseni jednoglasno, te da je jedino zaključak o prvoj točki dnevnoga reda - prihvaćanje zapisnika prethodne sjednice Sveučilišnoga savjeta - donesen sa sedam glasova za i uz jedan suzdržan glas.

Novinari su pak iskazali najveće zanimanje za petu točku dnevnoga reda - Ostalo - u sklopu koje je donesen zaključak da se od rektora Borasa traži da sazove sjednicu Senata u roku od mjesec dana. Na pitanja novinara jesu li raspravljali o odgovornosti rektora Boras za stanje na sveučilištu, Burilović je odgovorio kako je Senat taj kojemu je rektor odgovoran i koji jedini može raspravljati o rektorovoj odgovornosti i o tomu donijeti odluku. Jer, objasnio je, to nije u nadležnosti Sveučilišnoga savjeta koji je savjetodavno i nadzorno tijelo.

Jedna od točaka bilo je stanje na Filozofskom fakultetu, za koje je Burilović rekao da u najmanju ruku nije dobro.


- Primljeno je na znanje da je rektor Damir Boras prihvatio neopozivu ostavku Miljenka Šimprage na funkciju o. d. dekana Filozofskog fakulteta. Isto tako očekujemo od rektora da u najskorijem vremenu predloži Senatu imenovanje novoga o. d. dekana, rekao je Burilović.

Dodao je kako se od novoimenovanog o. d. dekana očekuje da do 1. lipnja provede postupak izbora dekana.

Šimpraga je bio na sastanku i podnio izvješće, rekao je Burilović, dodavši da je rasprava o tome dugo trajala.


Raspravljalo se o još jednoj aktualnoj temi - prijavama za seksualno zlostavljanje na sastavnicama Sveučilišta.


- Jasno smo dali do znanja da je svako seksualno zlostavljanje i uznemiravanje ljudski, etički i moralno neprihvatljivo, poručio je Burilović.


- Sveučilišni savjet izražava svakako žaljenje i snažnu potporu svim žrtvama i upućuje na institucionalno postupanje u skladu s odredbama Etičkog kodeksa koji postoji na Sveučilištu u Zagrebu, rekao je. Dodao je da taj kodeks datira iz 2007. i da se mora unaprijediti.

Burilović je naveo i da traže od rektora Borasa da u 30 dana sazove sjednicu Senata na kojoj će se raspravljati o stanju na Sveučilištu, na što je Boras pristao.

Na novinarsko pitanje je li točna informacija da je Boras u jednom trenutku podignuo glas i rekao "Ne može to tako, ovo je moje sveučilište", Burilović je odgovorio da je nije bilo nikakvih povišenih tonova.

Burilović je rekao i da su na jednom portalu objavljeni zaključci iako je sjednica još uvijek trajala.Novinari su ga upitali o odgovornosti rektora.

- Rekli smo, vezano za seksualna zlostavljanja, da ti postupci moraju krenuti od sastavnica. Ne možete vi ništa ne poduzimati na sastavnicama, ili bolje rečeno fakultetima, i okrivljivati nekoga drugoga, poručio je Burilović.


Naveo je i kako se traži osnivanje posebnog tijela Sveučilišta u trajnom statusu koje će pomagati vezano za Etički kodeks i etička povjerenstva.


- Mora se krenuti proces prijave od sastavnica prema gore, a onda rektor kao najodgovorniji, ako to oni ne učine, poziva dalje na odgovornost ili, ako su oni to učinili, a najviše tijelo nije ništa poduzelo, naravno da se onda propituje i rektorova odgovornost, rekao je Burilović.

Jedna od točaka o kojima se raspravljalo bio je status zaposlenika nakon navršene 70. godine života. Burilović je rekao kako je zaključeno da će uprava sveučilišta pripremiti popis zaposlenika sveučilišta koji su rođeni 30. rujna 1950. ili ranije, zajedno s pojašnjenjem pravne osnove po kojoj su u radnom odnosu za sljedeću sjednicu savjeta koja će se održati u narednih nekoliko tjedana.

Najavio je da će Sveučilišni savjet na idućoj sjednici analizirati dobivene podatke i donijeti odgovarajuće zaključke. Novinare je pak zanimalo jesu li raspravljali o statusu prorektora Ante Čovića, a Burilović je odgovorio da se nije raspravljalo o pojedinim imenima.

Primjedbu novinara kako se sjednica Sveučilišnoga savjeta nije održala više od godinu dana, Burilović je prihvatio istaknuvši da za to preuzima odgovornost, bez obzira na objektivno otežavajuće okolnosti izazvane potresom i pandemijom koronavirusa.


Afere se gomilale, nezadovoljstvo raslo

I prije početka sjednice bilo je jasno da se problemi predugo nisu rješavali, afere su se gomilale, a nezadovoljstvo na Sveučilištu raslo.


- Sveučilište mora biti najsvjetlija točka ovoga grada sve manje od toga nije dobro, rekao je Joško Klisović, član Savjeta Sveučilišta u Zagrebu.


Zaiskrilo je i između novinara i predsjednika savjeta zbog cijepljenja preko reda.


- Je li smijete dobiti uvid u to tko se cijepio? Ne smijete. Pa zato što nema dovoljno cjepiva i nitko se ne smije cijepiti preko reda. Ja ne mislim da sam se cijepio preko reda sa svim svojim bolestima, izjavio je Burilović.


I u Saboru o Savjetu

Iskrilo je i u Saboru. Nakon upita zastupnika Glavaševića potpredsjedniku Sabora akademiku Reineru, inače članu sveučilišnog savjeta, zašto danas nije nazočan tom sastanku.


- Zato što predsjedam kao što vidite, kazao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ).


- Od svih potpredsjednika nije bio nitko tko bi to mogao. Za sada nisam postigao mogućnost translokacije. To me malo muči u zadnje vrijeme, rekao je Bojan Glavašević iz Kluba zastupnika zeleno-lijeve koalicije.


Mnogi se pitaju, ako je toliko trajala sjednica savjeta, koliko će tek trajati za sljedeći tjedan najavljena Sjednica Senata. U javnosti se već naveliko kalkulira da bi mogla biti vrlo neugodna upravo za rektora Borasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!