Matijević: SDP ne bi trebao preuzimati nikakve funkcije u Gradu Splitu

27.06.2022.

14:18

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

 Davor Matijević, SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika

Davor Matijević, SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika

Foto: Studio 4 / HRT

Ivica Puljak nakon jučerašnjih prijevremenih izbora u Splitu prošao je još bolje, nego prije godinu dana u odnosu na glavnog političkog suparnika HDZ-a. U ovoj utakmici HDZ-ovce u Splitu predvodio je nestranački kandidat Zoran Đogaš. Koliko ostale stranke i kandidati mogu biti zadovoljni? 

Matijević: Očekivali smo bolji rezultat

Davor Matijević
SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika rekao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako su u SDP-u i HSU-u očekivali bolji rezultat, jer im je kampanja bila jako dobra.

- Imali smo dobar dojam, ali rezultat je izostao. Na zadnjim izborima imali smo tri vijećnika, sada smo na dva. Ali jedini smo ostali s lijevog političkog spektra u Gradskom vijeću. Žao mi je što "Možemo" i "Pametno" više neće biti u Gradskom vijeću. I sada je vrijeme da se krene s radom. Šest mjeseci smo izgubili i treba početi raditi, realizirati projekte o kojim a smo pričali u kampanji, poručio je Matijević.

Na jučerašnjim splitskom izborima nikada nije zabilježena manja izlaznost građana, nešto više od trideset posto. Matijević je naglasio kako je mala izlaznost građana jednim dijelom zbog početka turističke sezone, a s druge strane, jer su građani zasićeni politike.

- Ne treba tražiti alibije, pravila su bila jednaka za sve, Ivica Puljak je dobio podršku sugrađana i treba mu čestitati. Ali ni on više nema alibije za realizaciju projekata. Ono što ga čeka je stabilnost jedne gradske vlasti i treba se početi raditi na gradskim projektima, poručio je Matijević. 

Radić: Osim Puljka, desni blok stranaka, pobjednici su izbora 

Osim Puljka, pobjednici ovih izbora je i blok desnih stranaka. U Gradskom vijeću Splitu blok desnih stranaka sada ima dva vijećnika. Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i politički tajnik te stranke Mario Radić rekao je kako su rezultati očekivani.

Turistička sezona, te spajanje dana s praznicima sigurno su, po Radić, utjecala na slabiju izlaznost građana na splitske prijevremene izbore.

Istaknuo je kako se HDZ-ovci trebaju zamisliti. Na HDZ-ovom Saboru bilo je pozvano 1740 osoba, došlo ih je 1360. Glasalo ih je 900 osoba.

- U ovom trenutku je za listu HDZ-a i Zorana Đogaša glasalo manje ljudi nego što je članova HDZ-a u Splitu. To su njihovi problemi i to je nešto na što oni moraju obratiti pažnju, kazao je Radić.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i politički tajnik te stranke Mario Radić

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i politički tajnik te stranke Mario Radić

Foto: Studio 4 / HRT

"SDP će nastaviti podržavati dobre projekte"

Dodao je kako smatra da nacionalne teme mogu utjecati na ishod izbora u lokalnim sredinama. Radić je naglasio kako je stranka Domovinski pokret neupitno lider desnog političkog spektra, jer je Most podrškom Puljka, u prošlom sazivu Gradskog vijeća, prevario na neki način desne birače.

SDP-ov Matijević rekao je kako će SDP podržati dobre projekte, ali da po njemu, SDP ne bi trebao preuzeti nikakve funkcije.

- Ivica Puljak neka radi ono što smatra da je najbolje. A mi ćemo se zalagati za naše politike, poručio je.

Matijević je naglasio kako se čuo s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom.

- Mi kao gradska organizacija trebamo tražiti gdje smo pogriješili, a ne tražiti izgovore, istaknuo je SDP-ovac Matijević. 

"LNG treba pokušati vratiti u hrvatske ruke"

Radić je komentirao rejting Hrvatske. Dodao je kako je Vlada propustila puno toga što se tiče rješavanja problema energetike i ostalih tema. Očekuje da će građani velike probleme doživjeti na jesen.

Radić je rekao kako bi Vlada trebala LNG treba pokušati vratiti u "hrvatske ruke".

Matijević je naglasio kako je predsezona bila bolja od 2019., ali mjesec lipanj, koliko on zna, nije bolji od 2019. u Splitu.

Istaknuo je kako očekuje da će problemi za građane početi na jesen, kada sezona završi.

Gostovanje u emisiji

Gostovanje u emisiji

Foto: Studio 4 / HRT

"Treba gledati interese Republike Hrvatske i njezinih građana"

Radić je istaknuo kako Domovinskom pokretu nije problem podržati HDZ-ov prijedloge ako su dobri, ali i Milanovićeve, ako su bolji od HDZ-ovih.

Dodao je kako Hrvatska mora pomoći Bosni i Hercegovini da što prije uđe u Europsku uniju. Smatra da je Vlada Republike Hrvatske trenutno kompaktna i da ima stabilnu većinu.

Matijević je rekao kako vjeruje da se oporba ne može ujediniti na nacionalnom nivou.

- Ja nemam problema podržati neki prijedlog ako dolazi i od HDZ-a, ako je on dobar. Treba gledati interese Republike Hrvatske i njezinih građana, poručio je SDP-ov Matijević. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!