19:04 / 11.04.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U centru Zagreba sinoć zabava na otvorenom unatoč mjerama

Zagreb

Zagreb

Foto: Zoe Sarlija / PIXSELL

U Velikom tjednu do Uskrsa imali smo 12.800 novih slučajeva, dok ih u ovom imamo ispod 12.500, 2,5 posto manje. I udio pozitivnih manji je za postotni bod. Taj blagi pad budio bi optimizam kada ne bismo uspoređivali i broj preminulih u protekla dva tjedna. 165 do Uskrsa, a 250 oboljelih od COVID-a preminulo je u ovome tjednu, što je zabrinjavajući rast od 51 posto.

S 1617 novih slučajeva bilježimo daljnji rast broja zaraženih koronavirusom. Broj preminulih prešao je 6300 jer je bitku s COVID-om izgubilo još 39 oboljelih. Raste i broj hospitaliziranih - sada ih je 1870.

Najmlađa žrtva danas je 23 godišnji mladić koji se liječio u KB-u Dubrava. Utjehu ne pruža ni broj zaraženih.

- Očekujemo veće brojke s obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana. Od Uskrsa je prošlo sedam dana, ajmo se još strpiti sedam dana pa ćemo onda znati ovisno o brojkama i pokazateljima koje pratimo, rekla je dr. Dijana Mayer, epidemiologinja u HZJZ-u.

Prate se i javna okupljanja, sinoć prepuni kafići u središtu Zagreba.

-To okupljanje je stvarno neprihvatljivo, to je doista jedna krajnost koja nam u ovom trenutku nije prihvatljiva, kaže dr. Mayer.

Nije prihvatljivo ni zatvaranje trgovina i kafića mnogim ugostiteljima i trgovcima u Primorsko-goranskoj županiji, no izbora nemaju. Od sutra vrata svojih objekata zatvaraju na dva tjedna.

- Opet smo mi, nas je najlakše on-off k'o svjetlo u sobi, osjećam se kao da se moj sin igra s lampom. Ja se nadam da znaju što rade. Mi ugostitelji smo valjda najmanje važni i ako želite ostaviti dojam da nešto radite, onda samo palite i gasite naše poslove, naše živote, koga briga za nas, kaže razočarano Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Uz Osječko-baranjsku i Dubrovačko-neretvansku, strože mjere od sutra i u Zagrebačkoj županiji.

- Odlučili smo se za pooštravanje mjera. Nismo zbog toga najsretniji, ali smo odlučni na taj način poslati poruku našim građanima da se discipliniraju, kaže Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

U Samoboru mišljenja građana o strožim mjerama podijeljena.

- Mislim da je u redu, da se treba čuvati i paziti, a možda bi trebali više kontrolirati po tim terasama, smatra Rudolf.

- Nisam za strože mjere jer mislim da nemjau baš nikakvog utjecaja, ni rezultate ne donose. Kao što vidimo broj zaraženih ne pada pa mislim da nema nikakvog smisla, kaže Mia.

Ugostiteljski objekti radit će do 21 sat.

- Gledajte ako je za dobrobit sviju neka bude kraće. Kupili smo grijalice, mladi izađu pa sjede na tim grijalicama minutu do 10 i onda mi je teško kad im moram reći: Oprostite u 10 zatvaramo, morate krenuti. Nemaju kuda, moraju ići u aute, po parkovima, snalaze se, a sad će biti u 21. Žao mi je zbog mladih najviše, kaže Maja Beran, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Maske na otvorenom obvezne su gdje god se okuplja veći broj ljudi, pa i na tržnicama.

- Mislim da je to u redu, kaže Blanka.

-U redu je da se nose maske gdje je gužva, dodaje Jozo.

Još jučer pred kamerama, danas u izolaciji. Na koronavirus pozitivna je i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!